Hölvényi György: Libanon van, volt és lesz

Miért küld választási megfigyelőmissziót ez Európai Unió Libanonba?

– A libanoni Belügyminisztérium meghívására döntött úgy az Európai Külügyi Szolgálat, hogy válsztási megfigyelői missziót küld Libanonba. Ennek több oka van. Egyrész Libanon az Európai Unió fontos stratégiai partnere, másrészt történelmi és geopolitikai okokból is Közel-Kelet kulcs országának számít. Ez volt a negyedik alkalom, hogy az uniós megfigyelők részt vettek a libanoni választásokon. Libanonban sajátos választási rendszer működik, amely a parlamenti helyeket egyenlő arányban osztja szét a szunnita és síita muszlim, valamint a keresztény képviselők között. A politikai erők érdeke a nagyon kényes és finom egyensúlyi állapot fenntartása. Ez európai szemmel nehezen érthető. Az uniós misszióknak azonban nem célja a választási rendszerek kritizálása, vagy hogy kívülről beleszóljon azokba az ügyekbe, amelyeket az országoknak maguknak kell eldönteniük, hanem a meglévő rendszer szabályos működését támogatva, megfigyelőként kell jelen lennie mind a kampányban, mind a választásokon.

Az Európai Unió ezzel egyfajta együttgondolkodás lehetőségét ajánlja fel.

A küldöttségünk hosszú és rövid távú megfigyelőkből, összesen 170 tagból állt. A jelenlét nagyon lényeges volt, hiszen így tudtunk ténylegesen hatni a folyamatokra.

Nem a kioktatás és a mindent jobban tudás volt a cél, hanem a jelenlét.
Forrás: Facebook/Hölvényi György

Libanonban az infláció az elmúlt két évben az egekbe szökött. Elképesztő gazdasági helyzet alakult ki abban az országban, amit korábban széleskörű jólét jellemzett. A válságot fokozza az a több mint kétmillió menekült, aki ott keres menedéket. A 2020 nyarán történt bejrúti robbantás pedig csak „pont volt az i-re”. Ebben a helyzetben annak a veszélye is fennállt, hogy megint elhalasztják a választásokat.

A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy a választások lezajlottak és annak eredményét nem kérdőjelezik meg.

Ezzel a politikai elit lehetőséget kapott, hogy azonnal megkezdje az ország érdekeit szolgáló sürgető reformokat. Azt világosan kell látni, hogy Libanonnak csak akkor van esélye arra, hogy régi fényében tündököljön, ha képes hagyományait megtartani, de közben a 21. századhoz igazodva gazdasági-társadalmi megújulást véghez vinni. Ez nem liberaizálódást jelent, hanem pontosan a saját hagyományos, felekezetekhez tartozó értékrendek megújulását. Ha ez nem történik meg, nagy a veszélye annak – és ebben a legveszélyeztetettebbek a keresztények –, hogy a generációs elvándorlás olyan mértékű lesz, amely megborítja Libanon kényes egyensúlyát.

Ha az egyensúly elvész, akkor tulajdonképpen Libanon vész el vagy kerül nagy veszélybe.
Forrás: Facebook/Hölvényi György

– Minek köszönhető, hogy ezúttal önt választották a misszió vezetőjének?

– Magam is meglepődtem azon, hogy egy magyar néppárti kapta meg ezt a tisztséget és örültem neki. A szóbeli indoklás szerint olyan embert kerestek erre a posztra, ak Libanont ismerve képes a három nagy felekezettel együttműködve vezetni a missziót.

– Elég idillikusan hangzik a parlamenti helyek egyenlő felosztása keresztények és muszlimok között, ez a valóságban is jól működik?

– Ez egy korábbi megállapodás alapján van így. A keresztény ember a keresztény képviselőre szavaz, a síita a síítára, a szunnita pedig a szunnitára. Ezzel a világ – általam megismert – legbonyolultabb választási rendszere alakult ki, de senki sem mer hozzányúlni, mert félnek, hogy az felborítaná az egyensúlyt. A valóságban azonban a szavazási procedúrával, illetve a kampány lebonyolításával kapcsolatban is sok probléma van, amelyről a vallási és politikai vezetők is pontosan tudnak. Gondolok itt a korrupcióra, a szavazatvásárlásra, a szavazóhelyiségekhez való eljutás nehézségére vagy a külföldi szavazás biztonságával kapcsolatos kételyekre. Ezeken sürgősen változtatni kellene. Ezzel minden vallási és politikai vezető is egyetértett, akivel találkoztam. Ám a mostani társadalmi feszültségek közepette egy újabb polgárháború elkerülése az elsődleges cél.

Emiatt az Európai Uniónak kioktatás helyett valóban segítenie kell a választási folyamatokat – a libanoni akarattal összhangban, akár a választási törvény módosításával.
Forrás: Facebook/Hölvényi György

Ebben valóban partnerek tudunk lenni. A kollégáimmal készítettünk egy előzetes dokumentumot, amelyet eddig a döntéshozók elismeréssel nyugtáztak. Előre láthatóan júliusra készül el a végső riport is az ajánlásainkkal. Ennek bemutatásakor – mint a választási misszió vezetője – újból elutazom Libanonba. A munka igazából ekkor fog kezdődni. Az újonnan megválasztott parlamenttel és kormánnyal, továbbá az egyházi vezetőkkel az ajánlások alapján elindulhat az érdemi párbeszéd.

A címlapkép forrása: Facebook/Hölvényi György

'Fel a tetejéhez' gomb