Nagyot fordult a migrációs történet

Angela Merkel német kancellár kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet rendezéséhez - közölte a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről.

A kancellár hangsúlyozta: Embertelen és teljesen elfogadhatatlan, hogy a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen. Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

A német kormány az utóbbi napokban több alkalommal jelezte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Vlagyimir Putyin összehangolt tevékenységének tulajdonítja a lengyel-fehérorosz válságot. Így például Hors Seehofer szövetségi belügyminiszter egy keddi interjúban kifejtette: az EU külső határának lengyel-fehérorosz szakaszán zajló fejlemények valójában a minszki és a moszkvai vezetéstől kiinduló, és az EU, különösen pedig Németország destabilizálását célzó „hibrid fenyegetést” jelentenek.

 

(MTI)

Áttörtek a migránsok a lengyel határon

 

Wir haben das geschafft! – Merkel és az ő sikertörténete

 

Nem, Merkel asszony, nem sikerült

Kiemelt képünkön Angela Merkel német kancellárt fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben 2020. január 11-én. MTI/AP pool/Pavel Golovkin

Iratkozzon fel hírlevelünkre