Hamarosan nem lesz több női újságíró Afganisztánban

Hétszázról száz alá csökkent az aktív újságírónők száma Kabulban, amióta a tálibok augusztus 15-én ellenállás nélkül bevonultak az afgán fővárosba – közölte szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

A párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet közleménye szerint a tálibok hatalomra kerülése óta „az afgán újságírónőket ért incidensekkel és az iszlám törvények betartatására felszólító parancsokkal” magyarázható a nők eltűnése a médiából.

„Kabulban a magán médiumok rövidesen megtapasztalták, hogy zaklatják a női riportereket”– írja az RSF, többek között Nahíd Basardosztra, a Padzsvok független afgán hírügynökség munkatársára hivatkozva, akit a tálibok megvertek, miközben riportot készített a kabuli repülőtér közelében augusztus 25-én.

Mások arról számoltak be, hogy a szerkesztőségi helyiségek elé őrként állított tálibok megakadályozták, hogy riportra induljanak – írta az RSF.

„A nyolc legnagyobb médiavállalatnál dolgozó 510 nőből mindössze 76-an (közöttük 39 újságíró) van ma is a helyén. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fővárosban kivesztek az újságírónők”– állapította meg az RSF.

Vidéken ugyanez a helyzet: a tálibok előrenyomulásával párhuzamosan a tartományokban szinte minden magán médium bezárt, az újságírónőknek fel kellett hagyniuk hivatásuk gyakorlásával az újságíró jogvédő szervezet szerint.

Az UNESCO 2020. évi adatai szerint 1741 nő dolgozott főállásban a médiában Afganisztánban, közülük 1139 volt újságíró. 2020 szeptembere és 2021 februárja között szinte minden ötödik újságírónő felhagyott a hivatásával „az állandó erőszak és fenyegetések miatt”.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre