Ferenc pápa: Nincs magasabb rendű hivatás, mint a közjó szolgálata

Népes magyar delegáció vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló találkozón Rómában a hétvégén.

A találkozóra szerte a világból érkeztek pénteken katolikus törvényhozók, kormányzati szakemberek, civil szervezetek vezetői és jelentős közéleti szerepet vállaló egyházi vezetők, hogy megvitassák a világ nagy kérdéseit és a keresztény politizálás lehetőségeit, a 21. századi „bizonytalanságokkal terhelt világban”. A hétvégi megbeszéléseken szó esik a keresztények helyzetéről, az afganisztáni eseményekről, a keresztényüldözés különböző formáinak sajnálatos erősödéséről, valamint a migráció, a technológiai fejlődés és a gender-ideológia által az országok elé állított kihívásokról is – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs pénteken Facebook-oldalán.

A Szentszék jelentése szerint Ferenc pápa pénteken délelőtt az Apostoli Palotában audiencián fogadta a találkozó résztvevőit, köztük a magyar delegációt is. Beszédében kiemelte: a Nemzetközi Katolikus Jogalkotók Hálózatának 2010-es megalakulása óta annak tagjai a „az evangélium tanúiként kísérték, támogatták és előmozdították a Szentszék munkáját országaik és az egész nemzetközi közösség érdekében”. Elmondta: hálás mindannyiuknak az egyház iránti szeretetükért és az egyház küldetésének beteljesítésében való együttműködésükért. Ferenc pápa beszélt arról is, hogy a járvány okozta válságból „vagy együtt jövünk ki, vagy nem tudunk kijönni”.

A képviselőkhöz fordulva feltette a kérdést: mi lehet „magasabb rendű hivatás, mint a közjó szolgálata és az, hogy mindenki jólétét a személyes haszon elé helyezzük?” 

A jó politika nélkülözhetetlen az egyetemes testvériség és a társadalmi béke megvalósulása érdekében – fűzte hozzá.

A Szentatya kiemelte: a modern tudomány és technológia csodái javították életminőségünket. „Örüljünk ezeknek az eredményeknek, és lelkesedjünk a hatalmas lehetőségekért, amelyeket ezek az állandó újítások nyitnak meg előttünk, mert a tudomány és a technológia az emberi kreativitás csodálatos terméke, amely pedig Isten ajándéka”. Ezek azonban a jogalkotók és más, társadalmi felelősségtudattól vezérelt hatóságok megfelelő iránymutatása nélkül veszélyeztethetik az emberi méltóságot – utalt a gyermekpornográfiára, a személyes adatokkal való visszaélésre, a közösségi hálózatokon keresztül terjesztett valótlanságokra a pápa.

„Kedves barátaim, adja meg az Úr, hogy az elme, a szív és a lélek megújulásának kovásza legyetek, a legkiszolgáltatottabbak iránti politikai szeretet tanúi. Őket szolgálva szolgáljátok Őt azzal, amit tesztek. Áldalak benneteket, áldom a családotokat és áldom a munkátokat. Titeket is arra kérlek, hogy imádkozzatok értem” – zárta a résztvevőkhöz intézett szavait az egyházfő.

A kihallgatás végén a Szentatya – oldalán Schönborn bíborossal és II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkával – személyesen köszöntötte az eléje járuló keresztény képviselőket – közölte a Vatican News. Amikor a hat fős magyar küldöttségből Azbej Tristan államtitkár, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője lépett Ferenc pápához, II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka spontán módon így mutatta be a magyar politikust: „Szeretnék tanúságot tenni amellett, amit a magyar kormány Hungary Helps programja tett a térségben az üldözött keresztények megsegítése és megmentése érdekében”.

Fotó: Vatican Media

Iratkozzon fel hírlevelünkre