Keresztény ünnepnapot vezettek be Indiában

Július 3-át, Szent Tamás napját böjtös ünnepnapnak jelölték meg az indiai keresztények, megalapítva ezzel az első keresztény ünnepnapot Indiában. Az ünnep középpontjában Szent Tamás apostol élete és evangéliumhirdetői munkássága áll. Az ottani keresztények azt szeretnék hangsúlyozni: a kereszténység nem idegen, „importált” vallás az országban.

Július 3-án Indiában minden felekezet keresztényei Szent Tamás ünnepét ünneplik mostantól – adta hírül az Asia Newsra hivatkozva az International Christian Concern. Az ünnep alapítói szerint július 3. eddig is a kételkedő apostol ünnepe volt, ekkor ünnepelték Indiában, hogy Kr. u. 52-ben Szent Tamás megérkezett hozzájuk, most viszont felekezetközi, általános ünneppé emelték ezt a napot.

A hagyomány szerint Szent Tamás Csennai közelében, a mai Tamil Nadu államban halt mártírhalált 72-ben.

„Azzal, hogy 2021-ben és ezentúl minden évben megünnepeljük, Jézus követőiként megőrizhetjük identitásunkat India kulturális örökségén belül, miközben egyesülhetünk mindazokkal, akik meg akarják ünnepelni, függetlenül nyelvtől, szokástól, hitvallástól, régiótól vagy vallástól”– közölték az ünnep alapítói.

Ezek is érdekelhetik

Az indiai Püspöki Konferencia szóivője, Babu Joseph atya szerint a kezdeményezés arra is képes lehet, hogy vele a kereszténység az Indiában uralkodó, szélsőséges hindu nacionalizmus hamis narratívájának falát átüsse.

Indiában az utóbbi időben a keresztényüldözés tragikus méreteket ölt. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy egy férfit azért jelentett fel egy családtagja, mert az anyjának keresztény temetést szervezett. A vádak szerint a férfi ezzel a tettével akarta „halála után erőszakkal áttéríteni” az elhunyt édesanyját.

 

'Fel a tetejéhez' gomb