Visszatérhet a CDU Helmut Kohl Európájához

Leslie Mandoki álláspontja szerint az új elnök garanciát jelent arra, hogy a párt újra a nemzetek Európájának elvét erősíti majd. Mint fogalmazott: az a lényeg, az európai parlamenti (EP-) választásokon is ez az elv erősödjön. Hozzátette: Helmut Kohl Európáját fogjuk látni, ahol az összes állam, a nemzetek, a nemzeti állam erősödik, s mindenki a sajátosságait hozza be a közösségbe.

A CDU tisztújító kongresszusának döntése szerint a volt elnök, Angela Merkel kancellár menekültügyi politikájának éles bírálójaként ismert Paul Ziemiak lett az új főtitkár. Az első elemzői kommentárok szerint a politikus főtitkárrá jelölésével a CDU új elnöke gesztust tett befolyásos volt vetélytársainak és a konzervatív irányzatnak. Lépésével egyértelműen a párt belső békéjét kívánta erősíteni. 

Paul Ziemiak a szavazás előtti beszédében sürgette, hogy a CDU legyen a jogállamiság pártja. Kijelentette: következetesen el kell távolítani az országból a terrorveszélyes külföldieket.

Megválasztását követően úgy fogalmazott: őszinte eredmény született, amely kemény munkára sarkallja.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU új főtitkára

Az új főtitkár legfontosabb gyakorlati feladata várhatóan az lesz, hogy minél nagyobb nyilvánosságot, minél több fórumot biztosítson Annegret Kramp-Karrenbauernek pártelnöki munkája bemutatásához, mert kormányzati pozíció és Bundestag-képviselői hely híján szereplési lehetőségei korlátozottak.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb