Több mint száz lakást építettek újjá Szíriában a Hungary Helps Program segítségével

A Spirit Fm Magyarország segít! című műsorának vendége ezúttal Kassab Adonis, a Vasárnap.hu szíriai-magyar származású újságírója volt, akit a közel-keleti, illetve szíriai keresztények jelenlegi helyzetéről, a Hungary Helps Program által támogatott szíriai programokról, valamint személyes történetéről, tapasztalatairól kérdeztek.

Mint Kassab Adonis elmondta, a családja, a távoli, közeli rokonai és barátai is Szíriában élnek.

„Az az otthonuk. Jelen pillanatban az ország legnagyobb problémája nem is a háború, hanem az élelmiszer-, gyógyszer-, és üzemanyag-ellátás hiánya”

– részletezte, hozzátéve, hogy ugyan az ország átvészelte a háborút, de nagyon megszenvedte a szíriai lakosság ezt a 10 évet.

„A szírek többsége úgy gondolja, hogy a saját hazájában akar boldogulni. A háború alatt a damaszkuszi keresztény negyed épen maradt, viszont, azok a városok, falvak, amiket elsöpört az Iszlám állam, az an-Nuszra Front és a különböző szélsőséges szervezetek, ott a vízellátás, áramellátás, a fűtőanyag hiánya, élelmiszer, oktatás hiányában szenvednek az emberek” – mondta a Vasárnap.hu újságírója.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tud és tudott segíteni Szíriában a Hungary Helps Program, Kassab Adonis a következőt válaszolta: „Úgy tudom, Szíria kapta a legnagyobb támogatást, nem véletlenül, hiszen az ország egészségügye romokban van. A kórházak 70-80 százaléka működésképtelen. Azok a kórházak, amelyek még működni tudnak, óriási nyomás alatt vannak, rengeteg beteg, sebesült és sérült van a háború miatt. Nagyon fontos volt, hogy azok a kórházak, amik még ellátásra képesek, külső segítséget kapjanak. A Hungary Helps Program egy évnyi fenntartási és üzemeltetési költségét állta az egyház által működtetett kórházakban, Aleppóban és Damaszkuszban.”

Az adásból kiderült, hogy Szíriát inkább civil szervezetek próbálták támogatni.

„Ezért is nagyon egyedi a Hungary Helps Program. Nagyon fontos elmondani, hogy a magyar támogatás, az nemcsak anyagi támogatás, hanem lelki támogatás is. Az ottani emberek függetlenül, hogy milyen vallásúak, azt érzik, hogy több ezer kilométerről gondolnak rájuk, és ha csak egy kis támogatást is tudnak adni, az nekik sokkal, de sokkal fontosabb és értékesebb” – húzta alá Kassab Adonis, majd megjegyezte, hogy a Hungary Helps Program a kórházak és újjáépítés támogatásain kívül bentlakásos iskolákat, árvaházakat, illetve oktatási intézményeket is támogatott.

Az újságíró elmondta, a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül ösztöndíjat biztosít magyar felsőoktatási intézményekben közel-keleti, így szíriai diákok számára is. Ennek az a célja, hogy Magyarországon megkapják a diákok a megfelelő tudást, majd hazamenjenek Szíriába, és részt vegyenek az ország újjáépítésében.

Kassab Adonis hangsúlyozta, a Szír ortodox egyház belefogott egy olyan projektbe, ami arról szól, hogy a hazatelepülni vágyó családoknak újjáépítik az otthonaikat, ingatlanjaikat, üzleteiket, hogy már egy élhető környezetbe tudjanak visszatelepedni.

„Ez is a Hungary Helps-nek köszönhető, hiszen magyar támogatásból több mint 100 lakást újjáépítettek abban Homszban, amely a háború alatt teljes pusztulást szenvedett. „Mindenki tudja, hogy van egy kis ország Európa közepén, aki hatalmas segítséget nyújt és nagy erőt ad. Magyarország támogatja Szíria újjáépítést, illetve az emberek otthon maradását” – fogalmazott a Vasárnap.hu munkatársa.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

(atv.hu nyomán)

 

Azbej Tristan: Nem mi vagyunk a hősök, viszont hősöknek próbálunk segíteni, hogy tudjanak tenni másokért

Azbej Tristan: Nem mi vagyunk a hősök, viszont hősöknek próbálunk segíteni, hogy tudjanak tenni másokért

Azbej Tristan: Nem mi vagyunk a hősök, viszont hősöknek próbálunk segíteni, hogy tudjanak tenni másokért

 

Kiemelt képünk forrása: atv.hu

'Fel a tetejéhez' gomb