Európai Unió Alapjogi Ügynöksége: Még mindig nem elég „pc” Európa

Ez alapján még mindig diszkriminálják a feketéket az Európai Unióban.

A jelentés szerint az élet több területén továbbra is súlyos rasszizmussal szembesülnek a feketék az Európai Unióban. Ahogy a dokumentum előszavában Michael O’Flahertyt, az FRA igazgatója mondja:

 „A bőrszín szerinti megkülönböztetés továbbra is súlyos probléma szerte az unióban.”  

 A jelentés 2015-ben és 2016-ban készített interjúkat tartalmaz, amelyeket 12 európai uniós országban, több mint 5800 ember közreműködésével végeztek, egyebek mellett Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. A válaszadók mintegy 30 százaléka azt mondta, már találkozott a rasszizmus valamilyen formájával a felmérést megelőző öt évben. Öt százalékuk erőszakos támadásról is beszámolt, közülük pedig 10 százalék hozzátette azt is, hogy a támadó hivatalos személy volt.

A jelentés mintha egy kampányanyagnak készült volna.

Sajnos az FRA nem tér ki sem ebben, sem pedig más jelentésében az európai őslakos népességgel szemben elkövetett diszkriminációra, sem felekezeti, sem etnikai alapon. Pedig bizonyára a közvéleményt az is érdekelné, hogy az Európába az évek során befogadott bevándorlók hány és hány bűncselekményt, diszkriminatív cselekményt hajtottak végre.

Ezzel szemben a jelentés sebészi pontossággal számol be például az igazoltatás eseteivel is, amellyel kapcsolatban a válaszadók mintegy negyede találkozott már, 41 százalék közülük pedig úgy vélte, a bőrszínük miatt állították meg őket. Sőt, a jelentés törvénytelen gyakorlatnak nevezi a bőrszín alapján való profilalkotást, amely aláássa a bizalmat a rendvédelmi szervekben.

No comment.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb