Szerencs az édesipar és az élelmiszeripar meghatározója, ezért indul el itt élelmiszeripari, édesipari ágazati tudásközpont – jelentette ki Hankó Balázs

Legyünk büszkék a magyar szakképzésre, amely egyszerre ad szakmát, ha kell, érettségit, és indítja el a fiatalokat a munka mellett a diplomaszerzés útján! – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken Szerencsen, a helyi tudásközpontról tartott sajtótájékoztatón.
Hankó Balázs közölte, a magyar szakképzés Európában a második, a világon pedig a tizedik legjobb.
A tárcavezető úgy fogalmazott, ez annak köszönhető, hogy visszaadták a munka becsületét, és olyan új módszereket vezettek be a szakképzésbe, amelynek kulcsa a gyakorlat.
A duális képzés a Szerencsi Szakképzési Centrumban 92 vállalati partnerrel közösen valósul meg
– ismertette a miniszter.
Hankó Balázs kiemelte, ahhoz, hogy a szakképzés jól működjön, motivált diákokra és tanárokra is szükség van. A tanulóknak kiemelt ösztöndíjat biztosítanak, az oktatóknak pedig az elmúlt időszakban két és félszeresére emelkedett a bérük.
Az ágazati tudásközpontról a miniszter azt mondta, hogy együttműködésben a vállalati partnerekkel, egyetemi kapcsolatokkal egyedi képzéseket hoznak létre. Úgy fogalmazott, Szerencs a magyar gazdaság és történelem szempontjából az édesipar és az élelmiszeripar meghatározója. „Éppen ezért indul el itt élelmiszeripari, édesipari ágazati tudásközpont” – jelentette ki.
A beruházásra 4,259 milliárd forintot költenek hazai és európai uniós forrásból. Az egykori cukorgyár területén egy meglévő, 1700 négyzetméteres irodaépületet újítanak fel, amely mellé két új, összesen szintén 1700 négyzetméteres épületet alakítanak képzőhellyé. Itt évente hatszázan tanulhatnak pék, cukrász vagy bor- és pezsgőkészítő technikusi képzésben.
Hankó Balázs közölte, az elmúlt években 57 százalékkal nőtt a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma.
Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára azt mondta, öt ilyen tudásközpontot alakítanak ki az országban, Kelet-Magyarországon csak Szerencsen. Úgy fogalmazott, céljuk, hogy a város országosan is az élelmiszeripar központja legyen.
Emlékeztetett arra, hogy a térségben számos meghatározó élelmiszeripari vállalat működik; 2023-ban a szerencsi csokoládégyártás századik évfordulóját ünnepelték.
Kapcsolódó:
Varga-Bajusz Veronika: Dunaújvárosban lesz a gépészeti ágazati tudásközpont
Vezetőkép: Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter Szerencsen, a helyi tudásközpont kialakítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón 2025. június 20-án. A központ 4,2 milliárd forintos hazai és európai uniós forrásból valósul meg. Fotó: MTI/Vajda János