Kakaós csiga gyorsan, egyszerűen


Hirdetés

Különösen nagy kedvenceim azok a finomságok, amelyek tésztájába túró kerül. Ez az egyszerű hozzávaló ugyanis könnyűvé, puhává és ruganyossá teszi a tésztát, amivel egyszerű dolgozni, nem ragad, emellett gazdag ízvilágot kölcsönöz a süteménynek. Ilyen ez a könnyen elkészíthető kakaós csiga is, amit ráadásul keleszteni sem kell.

Nálunk már évek óta ismérve a kedvenc süteményeinknek az, hogy szülői felügyelet mellett ugyan, de szorgos gyerekkezek is könnyen elkészíthetik őket. Ezért nálunk a sütés-főzés nem csupán szükséglet, de közös családi program, kreatív tevékenység, és mint olyan, az ízek és illatok szerelmeseinek és korgó pocakú gyermekeknek is kedvelt elfoglaltsága.

Éppen ezért szeretjük nagyon ezt a túrós tésztából készült kakaós csigát is, amelyet még keleszteni sem szükséges, ugyanis egy kis sütőportól gyönyörűen kikerekedik a sütemény. Most például – mivel nekem kímélni kell a kezem – teljesen egyedül gyúrták, nyújtották és vágták fel a gyerekek a tésztát, csupán a töltelékkel kellett egy kicsit segíteni. Azért is nagyon kedvelem ezt a kakaós csigát, mert ellentétben a bolti verziókkal, ennek a tésztájában „van anyag”, és ha éppen sietünk, a pihentetés is elhagyható.

Mire a második tepsi kisült, az első el is fogyott, ezért lehet, hogy érdemes azonnal dupla adaggal kezdeni!

Hozzávalók:


Hirdetés
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 50 g porcukor
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 50 g margarin

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az olajat, tejet, és végül keverjük hozzá a sót és a cukrokat. Ha szépen eldolgoztuk, mehet bele a sütőporral elkevert liszt is. Kézzel dolgozzuk ki a tésztát, majd egy fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Amíg hűl a tészta, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd mérjük ki a porcukrot és a kakaót, valamint óvatosan olvasszuk meg a margarint.

Ha az előkészületekkel megvagyunk, lisztezett felületen nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagra a tésztát – amennyire lehet – téglalap alakúra, hogy könnyen lehessen feltekerni. A kinyújtott tésztát kenjük meg jó vastagon az olvasztott margarinnal, majd szórjuk rá egyenletesen a porcukrot és a kakaóport. Óvatosan tekerjük fel a töltelékkel megrakott tésztánkat, majd egy éles késsel vágjunk belőle 1-1,5 cm vastag tekercseket.

Kép: Raj-Czefernek Léna

Sorakoztassuk a csigáinkat a kibélelt tepsire, majd toljuk be a sütőbe 20 percre. Nem kell formázni, rendezgetni, nehogy kiszóródjon a töltelék (ami félre hullik, azt a tetejére szórhatjuk), magukról is szépen kikerekednek majd a csigák.

Jó étvágyat hozzá!

Pillanatok alatt elkészül, és a gyerekek kedvence – Pizzás csiga házilag

Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna


Hirdetés

'Fel a tetejéhez' gomb