Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter volt a 28. Kereszténydemokrata Est vendége

A hagyományos kereszténydemokrata szalon legutóbbi vendége Hankó Balázs kultúráért és innovációs felelős miniszter volt. A városligeti estet Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke nyitotta meg, aki a kultúra tágabb, a nemzeti identitást is magába foglaló dimenziójáról beszélt.

Hankó Balázs – Harrach Péter gondolatait folytatva – a kultúra tágabb felfogásáról beszélt, ami az ő miniszteri portfóliójában is megjelenik. Az ellenzéki kritikákra válaszul hangsúlyozta:

„Magyarnak lenni büszkeség, magyarnak lenni kiváltság, magyarnak lenni küldetés. A fiatalok sikere, az a nemzetünk sikere. A nemzetünk alapja a család: az apa, az anya és a gyerekek.”

M. Dobos Marianne ezután a magyar diákoknak szóló Erasmus és a Horizont-programok brüsszeli letiltásáról, illetve az ezek helyébe lépő Pannónia Programról kérdezte vendégét.

Hankó Balázs minisztert M. Dobos Marianne szerkesztő-műsorvezető kérdezte. Forrás: kdnp.hu

A kulturális és innovációs miniszter az előbbit nyilvánvaló „zsarolásnak” nevezte, ami annál felháborítóbb, mivel a gyerekeinken keresztül teszik ezt. Az utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az „nem pótlék, nem alternatíva, mivel mi „jobbat csináltunk, és mindeközben szuverenitási kérdésben nem kötöttünk alkut.”

Hozzátette:

„a Pannónia Programban több hely van a magyar diákoknak, mint az Erasmusban, nemzetközileg is elismert, rangos egyetemekre szól, és nemcsak Európában, hanem az egész világon; az ott elvégzett képzéseket Magyarország teljes mértékben elismeri, nem utolsósorban pedig a fiatalok hazajönnek, és itthon kamatoztatják a megszerzett tudást.”

„A magyar egyetemek az élő közösségek és a normalitás (értékvállalás) mentén szerveződnek, 43 ezer külföldi hallgató tanul itt együtt békésen, szemben azokkal a nyugat-európai vagy észak-amerikai egyetemekkel, ahol folyamatosan tüntetések vannak, és genderpropagandát oktatnak, amellyel a teremtett világunk rendszereit kívánják fölülírni”

– jegyezte meg.

Mindez azért lehetséges, mert „a magyar családok értékvállalása és a magyar nemzet értékvállalása a gyermekvédelem kapcsán egyértelmű – szögezte le Hankó Balázs. Ezért is áll a családtámogatás olyan fontos helyen a magyar kormány politikájában.

A miniszter felsorolta a már bevezetett és a leendő családtámogatási elemeket, így például a 3600 milliárd forintnyi családi adókedvezményt, amelyet jövőre meg fognak duplázni; az egyre szélesebb körben elérhető otthonteremtési támogatásokat (CSOK Plusz, falusi CSOK stb.), a könnyen elérhető babaváró kölcsönt, az otthonfelújítási támogatást és a fiatal házasok lakáshoz jutásának segítését a falvakban és a városokban egyaránt, stb.

Miniszteri portfóliójának másik fontos elemével, az innovációval kapcsolatban kijelentette, hogy azt is a magyar családok és a nemzet szemszögéből kell nézni, szemben a nyugati gyakorlattal, ahol sokszor a „kutatást a kutatásért” finanszírozzák. Az innovációs prioritások ezért az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás (agrárium és energia).

Hankó Balázs kiemelte, hogy a magyar nemzeti büszkeség és hivatástudat nem jelenti azt, hogy mi elvitatnánk ettől más nemzetek jogát. Mi a büszke nemzetállamokra épített erős Európában vagyunk érdekeltek – szögezte le.

A 28. Kereszténydemokrata Estről szóló tudósítást teljes terjedelmében a Kereszténydemokrata Néppárt hivatalos oldalán olvashatják el.

Címlapkép: Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke fogadja Hankó Balázs kultúráért és innovációs felelős minisztert a 28. Kereszténydemokrata Esten

Forrás:
kdnp.hu
'Fel a tetejéhez' gomb