Azbej Tristan: Magyarország stratégiai partnerként tekint Afrikára

A magyar kormány stratégiai partnerként tekint Afrikára, mert ami Afrikában történik, az meg fogja határozni Európa és benne Magyarország jövőjét – mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a budapesti Magyar-Afrika hét szerdai konferenciájának szünetében a közmédiának.

Kijelentette, amennyiben a válsághelyzetek állandósulnak, az Európába irányuló illegális migráció fokozódik.

De ha az afrikai emberek képesek megteremteni önmaguk számára a jövőt, nemcsak a saját kontinensüket virágoztatják fel, de ez az együttműködés nekünk, magyaroknak is gyümölcsöző

– tette hozzá Azbej Tristan.

Kijelentette, amennyiben a válsághelyzetek állandósulnak, az Európába irányuló illegális migráció fokozódik. De ha az afrikai emberek képesek megteremteni önmaguk számára a jövőt, nem csak a saját kontinensüket virágoztatják fel, de ez az együttműködés nekünk, magyaroknak is gyümölcsöző – tette hozzá Azbej Tristan.

Emlékeztetett rá: a kormányzat számos területen keresi a partnerséget Afrikával, a diplomáciai, kulturális, oktatási, biztonsági és gazdasági partnerség mellett az afrikai és magyar emberek szolidaritását fejezi ki a Hungary Helps Program is, amely a humanitárius támogatáspolitika és gazdaságfejlesztési partnerség eszközeivel van jelen Afrikában.

Kiemelte: Magyarország az afrikai kontinensen több mint 20 országban indított humanitárius és fejlesztési programot, több mint 130 projekten keresztül.

Hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke a Száhel-övezet stabilitása, a Hungary Helps Programon keresztül regionális képviseletet hoztak létre Csádban, ahol humanitárius programokkal és mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkoznak, de Afrika más régióiban is jelen vannak. Mint mondta, azokban az afrikai országokban, ahol egyre erőteljesebb a keresztényellenes terrorizmus, a keresztényüldözés áldozatait segítik.

Az államtitkár hangsúlyozta: Afrikában a jövő záloga az oktatás és az élelmiszerbiztonság megteremtése.

Jelezte: ezt képviseli Magyarország a soros EU-elnöksége alatt is, és arra törekszik, hogy az EU megfelelő intézményei nagyobb hangsúlyt fektessenek az afrikai oktatás és élelmiszerbiztonság megerősítésére, vonják be és építsenek a keresztény egyházi vagy hitelvű humanitárius fejlesztési partnerségekre, mert ez eddig egy kihasználatlan lehetőség volt. Hozzátette:

szeretnék, ha az EU magáévá tenné a magyar álláspontot, hogy a humanitárius válságra és a fejlesztési kihívásokra nem a migráció a megoldás, hanem a helybe vitt partnerség.

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és az EP fejlesztési bizottságának oktatásért felelős jelentéstevője azt hangsúlyozta, biztonság nélkül nincs vetés, nincs aratás, nincs oktatás.

A politikus, aki a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete is, úgy fogalmazott, oktatás nélkül semmilyen érdemi előrelépést nem lehetséges Afrikában. Mint mondta, ez óriási kihívás, ugyanis ma Afrikában 100 millió olyan gyerek él, aki nem jár semmilyen iskolába, vagyis minden ötödik iskoláskorú gyerek oktatás nélkül marad a kontinensen. Hozzátette: gond az oktatás színvonala is, a szubszaharai térségben egy tanárra 60 diák jut.

A lakosság 34 százaléka írástudatlan, a világ írástudatlan népességének több mint 70 százaléka Afrikában van.

Mint mondta, a lakosság fele 18 év alatti, évente 10-12 millió fiatal lép a munkaerő-piacra szerte Afrikában és nagy kérdés, hogy milyenek az ő kilátásaik, rendelkeznek-e a modern gazdaság által megkövetelt tudással, képességekkel. Jelezte: ebben a kérdésben döntő fontosságúnak tartja a szakképzést.

Úgy vélte, ez óriási kihívás és óriási lehetőség is egyben, amelyben Magyarország segíteni tud, de a lehetőség kiaknázása az afrikai döntéshozók kezében van.

Hölvényi György szólt arról is, hogy tudomásul kell venni: az egyházaknak megkerülhetetlen szerepük van Afrika oktatásának fejlesztésben. Mint mondta, az egyházak támogatása nem egyházi kérdés, hiszen jellemzően az egyházak biztosítják a térségben mindenki számára az oktatást, a szubszaharai régióban például az oktatás 40 százaléka egyházi. Kiemelte: EP-képviselőként azon dolgozik, hogy ezek az iskolák hozzájuthassanak az európai és más nemzetközi támogatáskhoz.

France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke, a Kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja a rendezvény megnyitójában arról beszélt, az oktatás mindkét kontinensen alapvető szerepet játszik abban, hogy a fiatalok felkészüljenek a jövő kihívásaira, hozzájáruljanak a társadalom fejlődéséhez. Hozzátette: Magyarország és Afrika együttműködése nemcsak a tudás, tapasztalat megosztását jelenti, hanem egymás oktatási rendszerének megismerését és gazdagítását is.

Afrika sokszínűsége, gyors fejlődése új perspektívákat és tanulási lehetőséget kínál számukra – mondta, hozzátéve, hogy az együttműködéssel mindkét fél gazdagodhat, és közösen építhetnek egy olyan erős jövőt, amiben minden fiatalnak lehetősége van kibontakoztatni tehetségét.

Rodrigo Ballester, a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztos arról beszélt, Magyarországon a külföldi hallgatók megfizethető költségekkel szerezhetnek diplomát angol nyelven. Mint mondta, Magyarország 130 különböző országból fogad külföldi hallgatókat, így Afrikából is és kifejezte reményét, hogy a következő három-négy évben megduplázódik az ilyen hallgatók száma.

Az idén második alkalommal megrendezett Magyar-Afrika hét főszervezője a 22 éves Afrikáért Alapítvány, amelynek célja, hogy hidat képezzen Afrika és Magyarország között.

Kedden a résztvevők a gazdasági napon üzleti találkozón vehettek részt, a szerdai rendezvényen az oktatás és nemzetközi fejlesztés áll a középpontban, csütörtökön és pénteken pedig az oktatás és a gazdasági fejlődés kapcsolatával fognak foglalkozni. Kísérőrendezvényként szombaton közösségi napot szerveznek az ELTE BTK Gólyavárban, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek az afrikai művészetbe, mozgáskultúrába, zenébe, gasztronómiába és irodalomba.

Címlapkép: Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke. Forrás: Facebook/Azbej Tristan

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb