Roadshow indul a függőségek és a lelki egészséget érintő problémák csökkentésére

A függőségek és a lelki egészséget érintő problémák csökkentésére indít országos roadshow-t a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Drogkutató Intézet – olvasható a három szervezet közös közleményében.

„A kábítószerek használata olyan összetett társadalmi és egészségügyi problémát jelent, amely jelentős hatással van az emberek életére, családjukra, közösségeikre és a közbiztonságra. Ugyanakkor a drogprobléma jelentős társadalmi és népegészségügyi károkkal, továbbá költségterhekkel jár” – írták.

A problémák kezelését célzó országos roadshow-t egy múlt évi kutatás tapasztalataira építve indítják el a megelőző-felvilágosító szolgáltatásban dolgozó kollégák és rendőrségi munkatársak részére – tették hozzá.

A közlemény szerint a hétfőn Veszprémben indult roadshow keretében a résztvevők – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyei szakemberek – megismerkedhetnek a kutatás eredményeivel, és interaktív módon, szimulációk segítségével sajátíthatják el egymás munkamódszereit. Ennek eredményeként lehetőség nyílik a kábítószerügyekkel foglalkozó rendőri állomány, valamint a szociális és egészségügyi ellátórendszer szorosabb együttműködésére – részletezték.

Az „elterelés” intézményrendszerében működő megelőző-felvilágosító szolgáltatásban részt vevő egészségügyi, szociális és bűnmegelőzési hálózat együttműködésének javításával várhatóan hatékonyabban tudják kezelni a kábítószerek használatával és terjesztésével összefüggő ártalmakat és veszélyeket – írták.

Az országos eseménysorozat célja, hogy a szolgáltatások hatékonyságának növelése révén a fiatalok képessé váljanak egy pozitív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására – hangsúlyozták.

„A kormány az elterelés intézményrendszerében működtetett megelőző-felvilágosító szolgáltatással éves szinten két-háromezer, többségében fiatalnak segít a további kábítószer-fogyasztás és a függőség kialakulásának megelőzésében, valamint az egészséges életmódra való ösztönzésben”

– áll a közleményben.

A címlapkép illusztráció. Forrás: Pixabay

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb