Magyar némafilmet mutatnak be a lyoni Lumiére fesztiválon

A némafilm csodálatos pillanatai című válogatásban mutatják be csütörtökön A halál után című, európai összefogással, 4K-ban restaurált magyar némafilmet a vasárnapig tartó lyoni Lumiére fesztiválon – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A közleményben felidézték, hogy az 1920-ban bemutatott A halál után a némafilmkorszakban népszerű fantasztikus kísértetfilm műfajának ritka példája.

Azért is nagy jelentőségű, mert 42 magyar fantasztikus némafilmből mindössze három maradt fenn. Rendezője a magyar filmművészet egyik úttörője, Deésy Alfréd, aki Az operaház fantomja szerzőjeként is ismert francia író, Gaston Leroux regényét vitte filmre. A főszerepet a korszak kedvelt színésznője, a nemzetközileg is sikeres Hollay Kamilla játszotta. A film gazdag színvilága és egyedi technikai trükkjei miatt is különlegesnek számít – áll a tájékoztatásban.

A film egyetlen, majdnem teljes példánya a brüsszeli Cinémathéque royale de Belgique – CINEMATEK gyűjteményében maradt fenn. A teljeskörű restaurálás 2023-ban belga-francia-magyar együttműködésben valósult meg, az ACE (Association des Cinémathéques Européennes) A Season of Classic Films programjának keretében, az Európai Unió Kreatív Európa MEDIA programjának támogatásával. A színezett nitrokópia digitalizálását és fényelését az NFI Filmarchívum, digitális restaurálását az NFI Filmlabor 15 restaurátora végezte, együttműködésben a CINEMATEK-kel és a párizsi Cinémathéque francaise-zel. A filmhez újonnan komponált kísérőzene is készült.

A szombaton kezdődött fesztiválon a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor részt vesz a klasszikus filmek vásárán (Marché du Film Classique) és a kapcsolódó konferencián is.

Ráduly György filmmegőrzési és technológiai divízió igazgató a szeptemberben rekordnézettséggel zárult, világsztárokat felvonultatott Budapesti Klasszikus Film Maraton tapasztalatairól tart előadást, a Filmlabor igazgatója, Sovák Viktória pedig az analóg filmgyártás kihívásairól fog beszélni.

A mozi szülővárosában, Lyonban rendezett Lumiére Fesztivált Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier, a világhírű francia rendező hívta életre. Programjába 2017 óta rendszeresen meghívást kapnak restaurált magyar filmek.

2022-ben az André de Toth néven világhírűvé vált magyar rendező, Tóth Endre Magyarországon készült filmjeinek szenteltek programot, tavaly pedig Elek Judit Majd holnap című alkotását vetítették – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Képkocka A halál után című filmből. Forrás: Youtube

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb