Nyolcvan éves a Kereszténydemokrata Néppárt

1944. október 13-án alakult meg a kisebbik kormánypárt elődpártja, a Keresztény Demokrata Néppárt. Hivatalos oldalán a párt az évfordulóra korabeli plakátokkal, dokumentumokkal emlékezik.  

A két világháború között jelentős kísérletek születtek Magyarországon a társadalmi és politikai élet demokratizálódása érdekében. Virágzásnak indultak a társadalmi szervezetek, a katolikus és protestáns egyházak támogatásával keresztény-szociális reformmozgalmak bontakoztak ki. A KALOT, az EMSZO, a Hivatásszervezet, a KIOE, a KIE körülbelül 1 millió taggal rendelkezve igyekeztek a szociális képzésekben és a társadalomban békét, nyugalmat és fejlődést hozni – olvashatjuk a KDNP hivatalos oldalán.

1947-es választási szórólap. Forrás: KDNP.hu

A döntő fordulatot a KDNP történetében 1943 augusztusa hozta, amikor Apor Vilmos püspök összehívta a szociális reformmozgalmak vezetőit, és arról tárgyalt, hogy hogyan lehet átmenteni a háború utáni időszakra azokat az intézményeket és értékeket, amelyeket ez a reformkorszak kitermelt.

Felismerték, hogy csak párttá alakulva számíthatnak az akkor már nyilvánvaló szovjet megszállás utáni közéleti befolyásra és a keresztény egyházak érdekeinek a védelmére. 1944. október 13-án, a német megszállás idején alakult meg titokban a Néppárt, illegalitásban mozgó vezetői pedig- a német Gestapo ellen menekülve különböző titkos helyen találkoztak.

A Kereszténydemokrata Néppárt történetéről további részleteket a párt oldalán olvashatnak.

Címlapkép forrása: kdnp.hu

'Fel a tetejéhez' gomb