Lejtőre került Magyar Péter

A baloldal új üdvöskéje kudarcot kudarcra halmoz az elmúlt napokban.

A hangzatos szavak ideje lejárt, és elkezdtek a tettek számítani. Sokan vártunk erre a pillanatra Magyar Péterrel kapcsolatban, azt ugyanis az elmúlt hónapokban már megtapasztalhattuk, hogy az újonnan színre lépett baloldali politikus beszélni és ígérni nagyon tud. Az elmúlt napokban, hetekben ugyanakkor már cselekednie is kellett, mi választók pedig így már nemcsak a szavai, hanem a tettei alapján is megítélhetjük.

Nem csoda, hogy most, amikor már cselekedni kell, amikor döntéseket kell hozni és állást kell foglalni bizonyos kérdésekben, Magyar Péter lendületet vesztett, kikerült a kezéből a kezdeményezés, és teljesen betagozódott a baloldalba.

Ezt látjuk a Fővárosi Közgyűlésben, az Európai Parlamentben és erről tett tanúbizonyságot a közmédia előtti tüntetésen is. Ez utóbbi volt talán a legékesebb példája annak, hogy Magyar kezéből kicsúszott az irányítás. A demonstrációt ugyanis annak ellenére tartotta meg, hogy előtte összesen hatszor hívták őt, vagy pártja képviselőit az MTVA különböző műsoraiba, ő azonban mindössze egyszer fogadta el a meghívást, és akkor is csúfosan leszerepelt mind a televízió, mind a rádió stúdiójában.

A megmozdulás okafogyottságát a hívei is érezték, hiszen a várt százezres tömeg helyett mindössze pár ezer ember lézengett a Kunigunda útján.

Ráadásul a Tisza Párt elnöke elkövette pályafutása eddigi egyik legnagyobb hibáját, amikor az általa ácsolt színpadra felengedte Hadházy Ákost, az egyik legvehemensebb baloldali politikust, akinek akkora az elutasítottsága, hogy már a baloldali pártok sem látják szívesen saját köreikben. A teljesen jelentéktelen politikai szereplő színpadra hívása persze arra jó volt, hogy az eddig is kilógó lóláb végleg kiessen a szekrényből, és kiderüljön:

Magyar Péter is csak egy a virtigli baloldali potentátok közül.

A Tisza Párt elnöke egyébként napról napra bizonyítja ezt az Európai Parlamentben is – új munkahelyén egyébként több, mint egy hónapos kihagyást követően jelent meg ismét –, ahol folyamatosan a Magyarországot nyíltan támadó Mandfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével pózol. Nem véletlen, hiszen Magyar több olyan javaslatot is megszavazott, amely ellentétes a hazai érdekekkel, képviselői pedig többször felszólaltak a rezsicsökkentés ellen. Cserébe persze a Néppárt nem hajlandó felfüggeszteni a mentelmi jogát, amelyet a magyar ügyészség azért kért, hogy a Dunába dobott telefon ügyében felelősségre lehessen vonni.

Magyar Péter persze nemcsak Brüsszelben, hanem Budapesten is keresi a baloldallal kötendő szövetség lehetőségeit. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt többször is egyeztetett Karácsony Gergellyel, Vitézy Dáviddal, valamint a Kutyapárt politikusaival is. Elemzők pedig ez alapján úgy vélik, hogy eljön az a pont, amikor az alakuló együttműködést nyíltan is felvállalják.

Magyar Péter körül ráadásul a botrányok és a korrupciógyanús ügyek is sokasodnak.

Miután az Átlátszó hosszú cikket írt a Magyar által vezetett Diákhitel Központ túlárazott szerződéseiről, a napokban a szintén baloldali Média1 írta meg, hogy az egyik, gyanús körülmények között a Diákhitel Központtal szerződött cég dolgozója volt Magyar Péter öccse, a most médiaterméket alapító Magyar Márton is. Az összefonódást egyik érintett sem tagadta, és a Tisza Párt elnöke ezeket az ügyeket már azzal sem tudja lesöpörni az asztalról, hogy a jobboldal ellene indított karaktergyilkosságáról lenne szó. Nem véletlen, hogy az ügy kirobbanása után le is mondott egy sajtótájékoztatót.

Magyar Péterrel kapcsolatban tehát minden eddiginél igazabb az a mondás, hogy ne a szavait, hanem a tetteit figyeljék. Az a kép pedig, ami ezek alapján kirajzolódik, beleillik az előbb-utóbb megbukott baloldali botránypolitikusok Gyurcsány Ferenctől Jakab Péteren át Márki-Zay Péterig tartó sorába.

Címlapkép: Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke 16 pontos követelést tartalmazó papírlapot helyez ki a párt demonstrációján az MTVA óbudai székházának bejáratában 2024. október 5-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

'Fel a tetejéhez' gomb