A szakpolitikus szerint az európai gazdaság kihívásainak kiváló analízise a Draghi-jelentés, amelyről Orbán Viktor beszélt

A Mario Draghi volt olasz miniszterelnök által készített, az európai versenyképességről szóló jelentés „kiváló analízis, jó diagnózis” arra vonatkozóan, hogy milyen kihívásokkal áll szemben az európai gazdaság – jelentette ki Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Lóga Máté, az uniós versenyképességi tanács ülését megelőzően arról tájékoztatott, hogy a tagállamok három fő témát vitatnak meg a tanácsülésen.

Ezek között az államtitkár elsőként a Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke által készített, az európai versenyképességet stratégiai szempontból elemző jelentését említette. Szavai szerint a Draghi-jelentés „kiváló analízis, jó diagnózis” arra vonatkozóan, hogy milyen kihívásokkal áll szemben az európai gazdaság.

A tanácsülés vitatémáit sorolva Lóga Máté közölte, a szakpolitikusok körében az állami támogatásokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról lesz szó. Ezt követően a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) előtt álló kihívásokról, a szektorhoz kapocslódó gazdasági beavatkozásokról esik szó, valamint a tőkéhez jutásuk elősegítését és a vonatkozó szabályozottság mértékének csökkentését célzó párbeszéd zajlik majd munkaebéd keretében – tájékoztatott érkezési beszédében az államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai, a a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elhangzott előadásában, amelyben hitet tett a gazdasági semlegesség politikája mellett, illetve a Brüsszelből diktált blokkosodással és hidegháborús logikával szemben, maga is beszélt a Draghi-jelentésről.

A Draghi-jelentésből erős visszaigazolást kap az a felismerés, hogy a magyar uniós elnökség középpontjába a versenyképességet kell állítani

– mondta a kormányfő.

A jelentés legfontosabb megállapításait felsoroló Orbán Viktor a többi között elmondta, hogy az Európai Unió gazdasági növekedése az elmúlt két évtizedeben tartósan lassabb volt, mint az Egyesült Államoké, miközben Kína gyorsan felzárkózott.

Hozzátette, hogy az uniós termelékenység lassabban növekszik, mint a versenytársaké.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb