Orbán Viktor: Jó híreim vannak, már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot (Videó!)

Orbán Viktor Árvízinfó címmel tartott sajtótájékoztatót vasárnap reggel, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett. A kormányfő elmondta, hogy jó hírei vannak, kedden hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem még nem lazulhat.

A második jó hír, hogy továbbra sem várható olyan mértékű csapadék, ami befolyásolná az árvizet, és a harmadik jó hír, hogy Győrnél már befejeződhet a védekezés. Dunaföldvár térségében tetőzik jelenleg a Duna, Budapestnél viszont megkezdődött az apadás. Orbán Viktor mindenkit továbbra is óvatosságra int, és kéri az embereket, hogy a védekezésnek adjanak elsőbbséget, „ne legyenek láb alatt”.

Orbán Viktor szerint a várakozásoknak megfelelően zajlik a védekezés.

Dél felé vonul az ár, normalizálódik az élet

A nehezebb védekezési helyszínekről elmondta, Budapest alatt Bátán 100 százalékos a készültség. – Baján és Dunaszekcsőnél is rendben vagyunk, új helyszín Madocsa, hatszáz homokzsákot kell odavinni. Paks rendben van, összességében tehát sikeres a védekezés

– mondta, hozzátéve, olyan feladatot kell megoldani, amit már egyszer megoldottunk. Jelezte, megtekintette a 400 ezer ember vízellátását biztosító Kvassay-zsilipet is, ahol mindent rendben talált.

Újságírói kérdésre elmondta, amíg a V4 működött addig jó volt a vízügyi együttműködés, megjegyezte, hogy Magyarországnak történelmileg is jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, és nemzetközi szinten is át tudjuk adni a tapasztalatainkat.

Nekünk mindig van egy-két nap előnyük, mire ideér a hegyekből az ár, de ez semmit nem von le a különböző hatóságok hatékony munkájából.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány a politikai élet normális rendje szerint fog dolgozni az árvíz levonulta után. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy helyreáll a szokásos naptári rend.

Szerdán van egy konferencia, ahol versenyképesség a téma, az európai versenyképesség támogatása és Magyarország új gazdaságpolitikája. Csütörtökön pedig este már Macedóniában tartunk közös kormányülést az új macedón kormánnyal

– sorolta. 

A kormányfő után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy mind a mentők, rendőrök sok feladatot láttak el, szombaton Kisorosziból a Magyar Honvédség helikopterével szállítottak kórházba egy idős beteget. Emellett a katonák drónokkal is segítik a védekezést. 

Arra is felhívta nyomatékosan a miniszterhelyettes a figyelmet: a töltések állapota napról napra változik, senki ne menjen autóval elárasztott útra, illetve árvízi töltésre. Hozzátette, a lezárt, elzárt terültek között van olyan, ahol a víz nyomására a fák könnyebben kidőlhetnek, ezért is kerülje el mindenki az ártereket. 

Beszámolt róla, hogy egy dömösi kútnál nem találták teljesen egészségesnek a vizet, ezért kérte, inkább palackos vizet igyanak főként a csecsemők, idősek. Az államtitkár a folyóban való fürdést azért sem ajánlja, mert a víz szennyvízzel telített lehet, a Duna ráadásul rengeteg hordalékot, törmeléket visz magával.

Jelenleg 52 helyen folyik védekezés, 32 út van teljesen lezárva, 100 szivattyút használnak. Elzárt településrész Baján, Adonynál és Hartánál van

– sorolta, az ott élők minden segítséget megkapnak.

Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, Budapesten a csillaghegyi-öblözetben a védmű befejezése fővárosi határkör, nekik kell tervekkel rendelkezni, egyeztetni az ott élőkkel, de a legfontosabb a vízmű álláspontja, a kormány csak ezek után tud támogatni bármilyen kezdeményezést, miként tette azt számos mobilgát esetében.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója végül arról beszélt, hogy jelenleg 2000 fővel védekeznek a gátakon. Hozzátette, hogy a legnagyobb feladat lesz az ideiglenes védművek visszabontása, viszont ezzel nem szabad sietni.

Az árvízinfó szeptember 22-i tájékoztatóját visszanézhetik ide kattintva.

Forrás: Kormány.hu/Magyar Nemzet

'Fel a tetejéhez' gomb