Felmérés – Jégre futott Taylor Swift Kamala Harris támogatásával

„Vajon eldönthetik-e különféle celebek a választást? Mitől demokratikus az, ha egy-egy kivételezettnek a szava sokkal többet ér, mint másoké?” – kérdezte Ungváry Zsolt szerdai cikkünkben.

Ez egy jó kérdés, hiszen mostanában szinte mindenhol – így itthon is – a politikusok úgy vélik, hogy egy milliós követőtáborral rendelkező híresség vagy influenszer az ő javára döntheti el a választásokat. Sőt, ma már maguk a politikusok is megpróbálnak influenszerként viselkedni, hogy minél nagyobb tömeget érjenek el.

Nincs ezzel semmi baj. Kivéve, ha az ellentábor nem szimpatizál egy adott hírességgel, mert az akkor több kárt is okozhat egy adott politikusnak, mint amennyit nyert vele. Minden jel szerint ez történt a Kamala Harris mellett kiálló Taylor Swifttel. A világhíres énekesnő a Trump-Harris televíziós vita után ezt írta a közösségi oldalára:

„Mint sokan közületek, én is néztem a ma esti vitát (…) Kamala Harrisre és Tim Walzra fogok szavazni a 2024-es elnökválasztáson.”

A döntést annak fényében hozta meg, hogy Harris „stabil kezű, tehetséges vezető”, Walz pedig „kiáll az LMBTQ+ jogokért, az IVF-ért [lombikbébi-eljárás] és a nők saját testéhez való jogáért”.

A független Yougov.com – egy hosszabb felmérésen belül – arra is kíváncsi volt, hogy vajon Taylor Swift bejelentése megváltoztatta-e a Harrisre szavazók véleményét, vagy sem. Az 1120 fős mintán, a szavazók 8%-a azt mondta, hogy a bejelentés után „valamivel” vagy „sokkal valószínűbb”, hogy Harrisre szavaz.

Viszont 20%-uk (!!) azt mondta, hogy Swift posztja után „valamivel kevésbé” vagy „sokkal kevésbé valószínű”, hogy a demokrata jelöltre fog szavazni.

Ez feltehetően azért alakult így, mert a megkérdezettek 66%-a nem tartotta magát az énekesnő rajongójának.

Ezen kívül a megkérdezettek 41%-a azt mondta, hogy Swiftnek „nem lenne szabad nyilvánosan beszélnie a politikáról”, szemben azzal a 38%-kal, akik szerint ez nem baj. A többiek nem tudták eldönteni, hogy helyes-e vagy sem.

A YouGov felmérésén kívül a közösségi médiában is megjelentek különböző vélemények, mint például:

„Ha elég idős vagy a szavazáshoz, a hírességek ajánlásának nincs hatása. A választóknak a valódi kérdésekre kell koncentrálniuk, és nem az élettapasztalat nélküli multimilliomosokra.”

Egyes esetekben az anyukák eladták az eredetileg lányaiknak szánt Taylor Swift-koncertjegyeiket. Többen is kommenteltek az X-en található „Utálom Taylor Swiftet” oldalán az énekesnő bejelentésével kapcsolatban, mások viszont megvédték őt az „ Imádom Taylor Swiftet” honlapon.

A Family Research Council munkatársa, Joseph Backholm így kommentálta a történteket:

„A keresztény élet kulcsa az, hogy tudjuk, milyen hangokra kell figyelnünk, és milyen hangokat kell figyelmen kívül hagynunk”,

mert „az a tény, hogy lesznek hangok, az élet valósága”. Emberként „hajlamosak vagyunk hallgatni azokra az emberekre, akiket csodálunk, de meg kell győződnünk arról, hogy az általunk nagyra becsült emberek bibliai értelemben érdemesek-e erre.”

Majd így folytatta: „A szavazásnál – mint az élet minden döntésénél – mindenekelőtt Isten véleményére kell figyelnünk. Mert annak ellenére, hogy formálisan nem tesz jóváhagyásokat, utasításokat adott nekünk arra vonatkozóan, hogyan értékeljük a vezetést és azokat a jellemvonásokat, amelyeket értékelnünk kell. Ha nem érdekel minket jobban Isten véleménye, mint egy híresség vagy társadalmi körünk véleménye – könnyen megtéveszthetők és manipulálhatók leszünk.”

Forrás:
lifenews.com
'Fel a tetejéhez' gomb