Európai környezetvédelmi pályázat gazdája lett a Baptista Szeretetszolgálat

Olyan civil szervezetek pályázatát várja a Baptista Szeretetszolgálat, amelyek céljai között a klímaválságról és a környezetvédelemről szóló ismeretterjesztés és tájékoztatás egyaránt szerepel, márpedig mindez tudományos keretek között – írta a Baptista Szeretetszolgálat szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

Mint írták, a kezdeményezők véleménye szerint a következő generációk érdekében, gyermekeink és unokáink jövőjéért most kell cselekednünk. Elgondolkodtató az adat:

ha a világ lakossága egy átlagos európai állampolgár szintjén élne, 2,8 Föld méretű bolygóra lenne szükség. Sajnos ennyi Földünk nincs, de azért az egyért, amely még a miénk, érdemes küzdeni!

– fogalmaztak

A NoPlanet B elnevezésű négyéves projektet hazánk mellett még hét másik európai uniós országban hajtják végre: Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Észtországban.

Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a program gazdája és koordinátora. A cél összesen 210 kiválasztott, kisebb civil szervezet támogatása ezekben az országokban, olyanok segítése, akiknek nincs megfelelő pénzügyi, adminisztratív vagy működési hátterük ahhoz, hogy közvetlenül uniós finanszírozásért pályázzanak.

– részletezték.

A kiválasztott civil szervezetek pénzügyi és kapacitásépítési támogatásban részesülnek a tudományos alapú megoldások, valamint a méltányos átállási gyakorlatok és politikák előmozdítása érdekében. A projekt egyik alapvetése, hogy a civil szervezetek meghatározó szerepet játszanak a hatékony és kölcsönösen előnyös tevékenységek, cselekvési modellek kidolgozásában és végrehajtásában, valamint az ösztönző üzenetek közvetítésében – ismertették a közleményben.

Az ismeretterjesztés is része a pályázatban résztvevők feladatainak. Fotó: BSZA

A NoPlanet B program filozófiai megközelítése és célkitűzése, hogy felkutassa, beazonosítsa a klímaválságra, a környezetvédelemre és azzal összefüggésben a nemek közötti egyenlőtlenségekre kevésbé érzékeny egyének, társadalmi szereplők és szervezetek elérését. Ez pedig jelentős kihívást jelent.

A legfontosabb feltételezés az, hogy az ilyen, kevésbé érzékeny polgárok nem feltétlenül éghajlatváltozást tagadók, inkább olyanok, akik nem érdeklődőek, vagy valamilyen okból kiábrándultak abból, hogy komolyan vegyék a problémát

– írták.

Hozzátették, hogy a projekt magyarországi gazdái számára fontosak azon intézmények és vállalkozások is, amelyek úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések kizárólag környezetvédelmi kérdések. Ők – mint írták – nem látják az éghajlati válságok és a társadalmi kihívások közötti kapcsolatot.

A program további célja a kiírók szerint a tudományba vetett bizalom előmozdítása. Vallják, hogy az éghajlatváltozás antropogén, azaz emberi eredetű okai szilárd tudományos megfigyeléseken és kutatásokon alapulnak. Mindazonáltal ezeket a bizonyítékokat gyakran összekeverik más természetű érvekkel, illetve sokszor mély és összetett tudományos fejtegetésekként mutatják be, amely megnehezíti a megértést, az elfogadást és látszólag távol áll a mindennapi élettől.

A projektről az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a noplanetb@baptistasegely.hu e-mail címen, illetve rövidesen kereshetik a pályázati kiírásokat a https://www.baptistasegely.hu/palyazatok oldalon.

'Fel a tetejéhez' gomb