Koncz Zsófia: minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás

Az ország minden harmadik településén biztosított a bölcsődei ellátás – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde új bölcsődei intézményegységének ünnepélyes átadásán szerdán.

Koncz Zsófia kiemelte, ma három és félszer annyi településen működik bölcsőde, mint 2010-ben; jelenleg is több ezer bölcsődei férőhely létrehozása van folyamatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy ismét igényelhető támogatás a bölcsődei térítési díjhoz.

Az államtitkár azt mondta, az egyházak is komoly feladatot látnak el a gyermekek nevelésében. Közölte, 2010-ben mindössze kilenc egyházi fenntartású bölcsőde működött az országban 215 férőhellyel. Ez a szám idén már meghaladja a kétszázat és több mint háromezer gyermekről gondoskodnak naponta az egyházi bölcsődékben.

Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy ismét igényelhető támogatás a bölcsődei térítési díjhoz. Ennek igénybevételéhez a Magyar Államkincstár weboldalán megtalálhatók az információk, a térítés összege elérheti akár a havi 50 ezer forintot – mutatott rá az államtitkár.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen leszögezte, minden egyes forint, amit egyházi intézményekbe fektet az állam, többszörösen megtérül. Ennek a megtérülésnek a kedvezményezettjei a magyar családok – fűzte hozzá.

Kiemelte, az állam és az egyházak egymástól elkülönülve, külön intézményi rendszerben, de mégis szövetségben dolgoznak azért, hogy a magyar családoknak jobb legyen.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára leszögezte, minden egyes forint, amit egyházi intézményekbe fektet az állam, többszörösen megtérül. Ennek a megtérülésnek a kedvezményezettjei a magyar családok – fűzte hozzá.

Hanusi Péter (Fidesz-KDNP) Mátészalka polgármestere megköszönte mindenkinek, aki részt vett a bölcsőde kialakításában. Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt még mindössze egy ilyen intézmény működött a városban, most pedig már négy bölcsőde fogadja a gyermekeket.

Dienes Béla László, a mátészalkai Széchenyi István köznevelési intézmény igazgatója beszédében elmondta, a beruházást két, vissza nem térítendő támogatásból valósították meg összesen 603 millió forintból. A 475 millió forintos európai uniós támogatást a kormány az áfa összegével, 128 millió forinttal egészítette ki.

Az új bölcsődében három csoportszoba működik, és 42 gyermeket tudnak ellátni. A beruházás összesen 603 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatásból valósult meg.

Az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb