Solingen után – Drámaian megnőtt a késes támadások száma Európában

Drámaian megnőtt a késes támadások száma Európában idén nyáron. Németországban a labdarúgó-Európa-bajnokságot, Franciaor­szágban pedig a nyári olimpiai játékokat tar­tották meg – mindkét sportrendezvény nézők millióit vonzotta a nagyvárosokba. A szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az események békében lezajlottak, ám azóta több merényletet sikerült végrehajtaniuk a szélső­ségeseknek – mutatott rá szerkesztőségünknek megküldött legfrissebb Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a támadásokat a legtöbb esetben „magányos far­kasok” hajtják végre, akik a könnyű hozzáférés és rejthetőség, valamint az alacsony költségek miatt döntenek a kések mellett. A késes merényletek veszé­lyeire már az Europol is figyelmeztetett 2023-as jelentésében, a támadások száma viszont a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni terrortá­madása óta jelentősen megnőtt Európában. Az Inter­national Centre For Counter Terrorism párizsi olimpiát vizsgáló tanulmánya szerint a közelmúlt hat emberéletet követelő terrortámadá­sából négyet késsel követtek el, az európai orszá­gok közül elsősorban Németországban és Francia­országban emelkedtek meg drasztikusan a számok.

Németországban 2022 óta figyelhető meg a tendencia, 2023-ban már 9,7%-kal emelkedett a késsel okozott súlyos testi sértések száma.

A legnagyobb német rendőrszakszervezet adatai alapján csaknem 9 ezer támadásról beszélhetünk a tavalyi év során

– ismertették. A legtöbb szövetségi tartományban az elkövetők legalább 35 százaléka – van, ahol az 55 százalékot is eléri – migrációs háttérrel rendelkezik. A számok nagymértékű emelkedést jeleznek idén is, a vasútvonalak és repterek biztonságáért felelős szövetségi rendőrség az év első hat hónapjában 430 késes támadást rögzített. A berlini Charité kórház bejelentette, hogy az év első felében elérték a szúrt sebbel kezelt betegek átlagos éves számát. A mannheimi, illetve a solingeni támadásokat követően az illegális bevándorlás és a szúróeszközök viselése a német politika homlokterébe került.

Olaf Scholz kancellár az elutasított menedékkérelemmel rendelkező migránsok deportálását ígérte, Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter pedig azt javasolta, hogy hat centiméterre csökkentse a kormánya nyilvánosan viselhető kések pengehosszát, emellett betiltaná a rugós kések viselését.

Franciaországban szintén nem számítanak a késes merényletek újkeletű jelenségnek, idén azonban a korábbi évekhez viszonyítva jelentősen több támadást rögzítettek.

– írták. Az év első támadása során három ember sebesült meg a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron; áprilisban Bordeaux-ban sebesítettek meg halálosan egy személyt; májusban a lyoni metróban pedig négy embert támadott meg egy marokkói migráns, akit már 2022-ben kiutasítottak az országból. Az országban még az olimpiai játékok közeledtével sem javul a biztonsági helyzet, több késes támadást is regisztráltak. A sportesemény előtt két héttel egy Párizsban járőröző katonát sebesített meg egy férfit, akit később a Kongói Demokratikus Köztársaságban született francia állampolgárként azonosítottak, 2018-ban már elítélték késsel elkövetett gyilkosság miatt. Négy nappal később egy rendőrnőre támadtak Párizs belvárosában, az elkövető korábban egy 16 éves lányt késelt halálra a francia főváros egyik elővárosában.

A 2016–2017-es terrorhullámot követően az európai kormányok növelték rendvédelmi szerveik és nemzetbiztonsági szolgálataik kapacitásait, aminek következtében a nagyobb terrortámadások száma jelentősen visszaesett. Arra azonban nincs kapacitásuk, hogy megelőzzék a magányos, jellemzően radikális elkövetők késes támadásait – fogalmaztak az elemzésben.

Forrás:
Migrációkutató Intézet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb