Már 5000 szervezetet tiltottak be Nicaraguában és 245 papot utasítottak ki az országból

Nicaragua évek óta keményen fellép a keresztények és az egyház ellen az országban. A közelmúltban a kormány 1500 civil szervezetet tiltott be és ismét egyházi személyeket utasított ki az országból.

A keresztény szervezetekre kiemelten fókuszálva, újabb 1500 nem kormányzati szervezetet (NGO) tiltott be Nicaragua kormánya. Az indoklás szerint az érintett civil szervezetek nem tették közzé a pénzügyi beszámolóikat. Minél régebbi volt egy szervezet, ezt annál nehezebben tudta volna teljesíteni, hiszen az elmúlt 35 év pénzügyi adatait kérték rajtuk számon. A betiltás mellett a hatóságok elkobozták a civil szervezetek vagyonát.

A közép-amerikai országban az elmúlt években már mintegy 5000 szervezetet tiltottak be.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy jogvédők szerint 2018 óta legalább 140 szerzetest és 84 papot utasítottak ki, vagy akadályoztak meg abban, hogy visszatérhessenek hazájukba.

https://vasarnap.hu/2024/08/09/ujabb-katolikus-papokat-utasitottak-ki-nicaraguabol/

A Vatican News mostani beszámolója szerint már 245 olyan egyházi személyt számolt össze, akiknek 2018 óta el kellett hagyniuk Nicaraguát. Néhányukat „hazaárulónak” bélyegezték, és elvesztették állampolgárságukat. A Vatikán szerint püspökök, papok, diakónusok és szerzetesek is érintettek.

A 2018-as év fordulópontot jelent a közép-amerikai ország legújabb kori történetében. Miután Daniel Ortega elnök bejelentette a nyugdíjak csökkentését, hatalmas tiltakozások voltak, amelyeket véresen elfojtottak. Az ENSZ szerint több mint 300 embert öltek meg, és több százan eltűntek. Az egyház menedéket nyújtott a tüntetőknek és közvetítőként működött közre. Ennek következtében az elnök célpontjává vált, és azóta is szisztematikusan harcol ellene.

Az Open Doors keresztény segélyszervezet szerint Nicaraguában egyre rosszabb a keresztények helyzete. Az Open Doors szervezet World Watch List (magyarul: keresztény üldeztetési mutató) 50-es toplistáján szereplő országokban 317 millió kereszténynek kell szembenéznie rendkívül nagymértékű vagy szélsőség mértékű üldöztetéssel.  Az 50-es listán 2023-ban Nicaragua még az utolsó helyen foglalt helyet, 2024-ben viszont már a 30. helyen szerepel, vagyis az országban egyre rosszabb a keresztények helyzete.

Címlapképen: Katolikus templom nicaraguai Nagarote Parkban. Fotó forrása: Freepik

'Fel a tetejéhez' gomb