Apa, hogy csináljam? – Férfiak milliói nézik a youtube-os barkácsapukát

Apakép nélkül lett mindenki apukája: Rob Kenney-t saját, fájdalmas múltja és későbbi istenkeresése indította el egy olyan úton, amelyen mások számára nyújt segítséget. A férfi immáron négy éve fiúk és férfiak millióinak ad át olyan egyszerű, ám fontos tudást, mint például, hogyan kell kereket cserélni vagy nyakkendőt kötni, olyan embereknek, akiknek valamilyen okból nem volt jelen az életében a tudást átadó, szerető apa.

Rob Kenney története szívszorító: apja elhagyta őt és hét testvérét, amikor a férfi még csak 14 éves volt. Így abban a korban, amikor ő maga a felnőtté válás útján járt, nem volt apaképe, aki átsegítette volna ezen a rögös úton. Barkácsapu a Shattered Magazine-nak adott interjújában nem csupán fiatalkori nehézségeit osztotta meg az olvasókkal, hanem azt is, hogyan kereste Istent, amikor saját házassága zátonyra futott. Arról is mesélt, hogyan vezette Isten őt a megbocsátáshoz, mielőtt apja 80 évesen elhunyt.

Amikor Kenney gyermekei felnőttek, úgy döntött, hogy vissza szeretné fizetni azt a rengeteg jót, amit az életben kapott.

Mindig az volt a célom, hogy jó embereket neveljek – nem jó gyerekeket, hanem életképes felnőtteket.

Éppen ezért, amikor gyerekei felnőttek és elhagyták a szülői házat, elgondolkozott, hogyan segíthetne másokon. Aztán a Covid-járvány idején a karantén időszaka hozta meg számára a választ – ekkor osztotta meg először azokat a videókat, amelyeken néhány alapvető, ám annál fontosabb készséget magyaráz el olyan fiúknak, akiknek valamilyen okból nincs apukája. Ekkor született meg nagysikerű YouTube-csatornája, az „Apa, hogyan csináljam?” – egy olyan csatorna, amely éppen azért szívmelengető, mert minden megtalálható rajta a nyakkendő megkötésétől egy kocsi kerékcseréjén keresztül a mosogató dugulásának elhárításáig.

Szeretném, ha a a csatornám a mindennapi feladatokról szólna, de az életem során tanult bölcsességeket is át akarom adni, hogy bátorítsam az embereket. Először azt hittem, csak megmutatom nekik, hogyan kell ezt-azt megcsinálni, de az egész teljesen más irányba kanyarodott

– nyilatkozta később Kenney.

Rob pozitív hangvételű, gyakorlati tippjei nagyon megérintették a közönséget. Nézőinek száma napról napra növekszik: jelenleg 4,6 millió követője van, amiről Kenney saját bevallása szerint álmodni sem mert: jóval több emberrel osztja meg tapasztalatait online apukaként, mint arra valaha is számított. Az amatőr barkácspapa annyira meghatódott ezen a számon, hogy videóban köszönte meg a közönség támogatását. Beszédes, hogy már ezt a videóját is 1,9 millióan néztek meg.

Üzenete azért is megkapó, mert részben arról szól, hogy ő maga is tudja, nem mindig tökéletesek a tippjei, ráadásul a legtöbb témában nyilván van fellelhető szakirodalom is. Arról is beszélt, hogy ő maga is követett el hibákat apaként, és kitért arra is, milyen fontos a megbocsátás.

Rob Kenney videói egyszerűek, ám annál jobban beletalálnak az emberek szívébe: ő egy pozitív, praktikus és gondoskodó apa, aki át szeretné adni a tudását – és erre mindenkinek szüksége van. Nem véletlen a rengeteg pozitív visszajelzés és az óriási követőtábor sem.

Oktatófilmjeinek hihetetlen sikere pedig ékes bizonyítéka annak, milyen fontos egy gyermek életében a pozitív apafigura. Neki köszönhetően most több millió gyerek átélheti azt, milyen egy megfontolt, kedves és jó humorú apa, ha a valóságban nem is szerezhettek ilyen tapasztalatot.

Forrás: Aleteia

Címlapkép forrása: YouTube

'Fel a tetejéhez' gomb