Spányi Antal: Szent István országfelajánlása jelölte ki a keresztény élet útját Magyarországon

Emlékezetes, szép és méltóságteljes ünnepséggel emlékezett szerdán Szent István király országfelajánlására Székesfehérvár. A Magyar Szent Család: Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi jelenlétében Spányi Antal megyés püspök – ő celebrálta az ilyenkor szokásos fogadalmi szentmisét – arra emlékeztetett, nemcsak felidéznünk kell a múlt értékeit, hanem követnünk kell a jelenben, így alakítva a jövőnket a béke, a család, az élet útján. Vállalnunk kell felelősségünket a világ sorsának alakulásáért – írta az egyházmegye honlapja.

Mint írták, azon az emléknapon, amikor a szent király a Boldogságos Szűz Máriának ajánlotta nemzetét és koronáját, a város szakrális főterét végigjárva, körmenetben vitték a Magyar Szent Család  ereklyéit a Szent István király székesegyházba.

A körmenetben az egyházmegye papsága, a közéleti vezetők, a közintézmények, társadalmi szervezetek képviselői, a Hagyományőrző Koronaőrök, a Történelmi Vitézi Rend és a lovagrendek tagjai, a rendvédelmi és társadalmi szervezetek képviselői, a cserkészek, az oktatási intézmények és egyházközségek küldöttei is jelen voltak. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye, fotó: Berta Gábor

Ünnepünk középpontjában nem egy személy, nem egy nagy győzelem emléke áll, hanem egy erkölcseiben és hitében tiszta, magyarságában elkötelezett személy, akinek a történelmünket, a sorsunkat meghatározó tettére emlékezünk

– kezdte beszédét Spányi Antal, majd megemlékezett az agg király halála előtti, utolsó nagy tettéről. „Első szent királyunk, amikor megtapasztalta a kilátástalanságot, saját erejének végességét, és nem látta a nemzet jövőjének kibontakozását, feltárta Isten előtt fia korai halála miatti fájdalmát, és a fehérvári templomában imádkozott. … Az Úr házában, a Szűzanya szobrára tekintve, Imre herceg sírjánál találhatott méltó befejezést és nyugalmat az uralkodás hosszú évtizedei után.”

Ez a felajánlás kijelölte a jövő útját, az élet útját. Mégpedig a keresztény élet és vele a keresztény kultúra, a keresztény gondolkodás, a keresztény családfelfogás útját

– fogalmazott a főpásztor, majd arról beszélt, sokan vagyunk, akik hisszük ma is, hogy Mária oltalma alatt állunk. Így kapunk a Gondviselő Istentől időről időre alkalmas vezetőket, akik kiállnak a nép és az ország érdekeiért, lendületet hoznak a megújulásra, reményt a jövőt illetően. Láthatjuk, hogy akik megmaradnak ezen az úton, azok előtt feltűnik egy új valóság, amely az életet szolgálja. A béke útja ez a háborúval szemben. A család útja a magánnyal szemben. Az élet útja a halál kultúrájával szemben. A másikért való felelősség útja az önzéssel szemben. Önmagam boldog elfogadásának útja, ahogy a teremtő elgondolt engem, és nem a boldogtalan, pusztulásra ítélt másság keresése.

A megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, nem felejthetjük el gyökereinket, kultúránkat, hagyományaikat, különben elszürkül életünk, és sajátos értékek válnak nyugtalanító jelenlétté, valósággá. Ez a lelkület, gondolkodásmód elpusztítja alapvető értékeinket, és a hosszasan őrzött, nemes hagyományainkból gúnyt űz, bántóan sértve sokak lelki érzékenységét, életfelfogását.

A megyés püspök azzal zárta ünnepi szavait, hogy

ma Európa is, és talán a világ minden népe velünk együtt rászorul az önvizsgálatra. Nekünk az élet útját kell választani, amellett dönteni, akár nálunk nagyobb és hangosabb erőkkel szemben is. Nemcsak felelősek vagyunk a magunk és az utánunk következő nemzedékek életéért, hanem Isten akaratából össze is tartozunk, minden néppel. Ezért kötelességünk, hogy az igazságról ne hallgassunk. Fogjunk össze a jóért, a jövőért, a magyar jövőért!

A fogadalmi szentmise után a Magyar Szent Család ereklyéit körmenetben kísérték át a Nemzeti Emlékhelyre, Szent István király és Szent Imre herceg sírjához, ahol Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet. A városvezető a megtiszteltetés és a büszkeség érzéséről szólt, amikor belép a Nemzeti Emlékhely területére fehérvári polgárként és egy olyan város közösségének a nevében szólhat, mely büszkén vállalhatja ezeréves múltját, a nemzet történelmi fővárosaként.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, előtérben a Magyar Szent Család ereklyéi. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye, fotó: Berta Gábor

Fehérvár polgármestere beszélt arról is, hogy szenzációs leletek kerültek elő a Nemzeti Emlékhelyen az elmúlt hetekben a Szent István Király Múzeumnak köszönhetően, ami remélhetőleg meg fogja erősíteni ennek a helynek a jelentőségét és a helynek Szent Istvánhoz kötődő személyes kapcsolatát.

A beszéd után Spányi Antal megyés püspök elimádkozta a felajánló imát – írták a beszámolóban.

Címlapkép: Spányi Antal megyés püspök celebrálta a fogadalmi szentmisét Székesfehérváron 2024. augusztus 14-én. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye, fotó: Berta Gábor

'Fel a tetejéhez' gomb