Kulturális és Innovációs Minisztérium: Taroltak a magyar egyetemisták a párizsi olimpián

Méltán lehetünk büszkék a párizsi olimpia magyar küldöttségére – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteki közleményében.

Mint írták, minden második sportoló a magyar delegációból egyetemista volt, akik aktívan kivették a részüket a sikerekből: érmekkel és pontszerző helyekkel emelték mind az ország, mind alma materük presztízsét.

A magyar csapat tagjai által nyert 19 éremből 16 érem megszerzéséhez járultak hozzá hallgatók – egyéni sportágakban, valamint a vívás és kajak-kenu csapatok tagjaiként

– fűzték hozzá.

A párizsi olimpián 20 sportágban a 178 nevezett magyar versenyzőből 16 sportágban 85 egyetemista mérettette meg magát, a 2021-es tokiói olimpiához képest 12 fővel nőtt részvételük a magyar küldöttségben – mutatott rá a tárca.

A legtöbb egyetemistaolimpikonunk, 5 hallgató, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről érkezett. Az olimpikonjaink további fővárosi (Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Edutus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem), illetve vidéki (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Pannon Egyetem, Széchenyi István Egyetem) és külföldi egyetemek hallgatói – összegezte a minisztérium.

A közleményben Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős minisztert idézve azt írták: a magyar kormány kiemelt célja, hogy a hallgatók a tanulmányaik mellett is folytathassák az élsportot.

A tervek szerint 2026-ra a 2024-es évhez képest másfélszeresére nő azon válogatott kerettag hallgatók száma, akik a kormány támogatásának eredményeként az egyetemektől kiemelt figyelmet és segítséget kapnak a kettős életpálya fenntartására, hiszen a tárca külön támogatást nyújt az egyetemek számára minden élsportoló hallgató tanulmányi előmenetelének biztosítására

– fogalmazott Hankó Balázs.

A párizsi olimpia eredményeiből is látszik, hogy a magyar kormány törekvései célba érnek, és ezzel megteremti azt a közeget a magyar felsőoktatásban, amellyel a felsőoktatási intézmények képessé válnak a hallgatóik álmait támogatni. Az egyetemista sportolók nemcsak kiemelkedő sporteredményeket értek el, hanem tanulmányaikat is folytatták a versenyidőszak alatt, ezzel példát mutatva, hogy a sportban és a tanulásban is lehet együttesen sikereket elérni – írták.

Büszkék vagyunk olimpikonjainkra, büszkék vagyunk egyetemistáinkra!

– zárta közleményét a tárca.

(MTI)

Címlapkép: Milák Kristóf (aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban és ezüstérmes 200 méteres pillangóúszásban), Kós Hubert (aranyérmes 200 méteres hátúszásban), Gazsó Alida Dóra (ezüstérmes kajak kettes 500 méteren és bronzérmes kajak négyes 500 méteren), valamint Csipes Tamara (ezüstérmes kajak egyes 500 méteren, ezüstérmes kajak kettes 500 méteren és bronzérmes kajak négyes 500 méteren) (b-j) a 2024-es párizsi nyári olimpiáról hazaérkező magyar csapat ünnepélyes fogadásán a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában 2024. augusztus 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb