Fülöp Attila: A paralimpiának és az olimpiának az eredeti eszmeisége teljesen független a világban most tapasztalható LMBTQ-törekvésektől

Kemény és harcedzett emberek ők. Alig két héttel a paralimpia előtt van, aki nagyon izgul, van, aki nagyon elszánt, de ha az egész csapatot megnézzük, akkor okkal és joggal mondhatjuk azt, hogy a magyar küldöttség esélyes arra, hogy az olimpiához hasonló jó eredményt produkáljon – mondta a Magyar Paralimpiai Csapatról a Vasárnap.hu-nak Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikusa. Interjú a paralimpiáról, a paralimpia és az olimpia eszmeiségéről, Háromi Luca küzdeni akarásáról és a fogyatékkal élők elfogadásáról.

Jelen volt a Magyar Paralimpiai Csapat ünnepélyes eskütételén. Az eseményen találkozott Hámori Lucával is, aki a párizsi olimpián mint első magyar női olimpikon vett részt, s jutott el a negyeddöntőig, ahol a szereplésével botrányt kavaró algériai Imane Khelif ellen vívott mérkőzése után búcsúzott, ötödik lett. Milyen gondolatok voltak önben a találkozáskor?

Elsősorban az, hogy pár nap telt el csak az olimpia óta, de láthatóan kipihente magát, friss volt, és sokaknak erőt adott. Nem volt könnyű helyzetben az olimpián, az ő megmérettetése nyilván számos kérdést felvetett. Erről azt gondolom, hogy sportemberként bőven állta a sarat. Egyébként egy rendkívül kedves személyiség, úgyhogy örültem, hogy ott volt a paralimpiai ünnepségen.

Örültem azért is, mert, aki most készül a paralimpiára, megy ki, izgul, nem tudja, hogy mi vár rá, az ő számára szerintem Luca önmagában is erőt adott, és meg is nyugtatta egyszerre.

Fülöp Attila államtiktár és Hámori Luca olimpikon ökölvívó a Magyar Paralimpiai Csapat eskütételi ünnepségén. Forrás: Facebook/Fülöp Attila

A hírek szerint a Khelifet képviselő jogászok Elon Muskot vagy éppen J. K. Rowlingot is felelősségre vonnák az X és Y kromoszómákkal is rendelkező sportolóról tett megnyilvánulásaik miatt. Kell-e aggódni amiatt, hogy Hámori Lucának a sportpályafutását valamilyen módon korlátozza majd az, hogy véleményt fejtett ki a mérkőzés előtt az algériai versenyzőről?

Jogi panaszt tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál Algéria, mert Hámori Luca férfinak nevezte a transz nő, vagyis férfi ellenfelét

Nem követtem figyelemmel ennek részleteit, úgyhogy erről nem tudok mit mondani. Ő ezt az egész helyzetet úgy kezelte, ahogy egy profi sportolónak kezelnie kell. Ha valaki megnézte a küzdeni akarását – mindazt, amit a magyar színekért megtett ebben a borzasztó nehéz helyzetben, nemcsak sportszempontból, hanem lelki szempontból is nagyon nehéz helyzetben –, azt gondolom, hogy tiszteletre méltó versenyzést láthatott tőle.

Azzal együtt, hogy nyilvánvalóan egészen elképesztő az, hogy ilyen helyzetről beszélnünk kell az olimpiával kapcsolatban.

Szintén néhány napos hír, miszerint egy olasz futó, Valentina Petrillo, aki korábban a férfiak között nyert címeket, a párizsi paralimpián már a nők között versenyezhet. Ő lesz az első transznemű, aki részt vesz a paralimpián. Mit gondol erről?

A paralimpia másról szól. A paralimpia az olimpiánál fiatalabb műfaj, kisebb történelemre tekint vissza, viszont irtózatosan nagy fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Azért jött létre, hogy azoknak az emberek számára is, akik az életükben valamilyen fogyatékosság okán nehézséggel bírnak, biztosítva legyen egy nemzetközi verseny. A paralimpiának és az olimpiának az eredeti eszmeisége teljesen független a világban most tapasztalható LMBTQ-törekvésektől.

Azt gondolom, nekünk az a jó, ha arra próbálunk meg összpontosítani, hogy az a létszámú küldöttségünk, ami még a tokiói létszámot is meghaladja, a lehető legsikeresebb legyen.

Miután Tokióban a valaha volt második legjobb helyezést értük el, és a mostani küldöttségünk még nagyobb, ezért van rá remény, hogy ismét letegyük a névjegyünket a játékokon, és elmondhassuk, hogy Magyarország lakosságához képest is, és abszolút értékben is ott van a versenysport élvonalában.

Milyen volt belülről megélni a helyszínen az eskütételt? A Vasárnap.hu-n jelent meg a Bese Gergő atya a paralimpikonoknak elmondott beszéde, áldása. Hogyan készülnek a magyar paralimpikonok – akár lélekben – a versenyekre?

Bese Gergő atya áldásban részesítette a Magyar Paralimpiai Csapat tagjait

Kemény és harcedzett emberek ők. Sokukat van szerencsém ismerni évek óta, és látom azt, hogy az ő koncentrációképességükben, a felkészülésükben semmi különbség nincs abban a tekintetben, hogy ők olimpikonok vagy paralimpikonok, de nyilvánvalóan az a plusz küzdeni tudás, küzdeni akarás, ami az ő életüket végigkíséri – vagy születésüktől kezdődően, vagy későbbtől –, azt gondolom, hogy az egy olyan plusz hozzáadott érték, ami miatt joggal hangozhatott el már az indulásnál, hogy hősként lehet rájuk tekinteni. Alig két héttel a paralimpia előtt van, aki nagyon izgul, van, aki nagyon elszánt, de ha az egész csapatot megnézzük, akkor szerintem okkal és joggal mondhatjuk azt, hogy a mostani paralimpiai felkészülés után ez a magyar küldöttség esélyes arra, hogy az olimpiához méltó, az olimpiához hasonló jó eredményt produkáljon.

Hogyan érhető az el, hogy az olimpiát övező közfigyelemhez hasonló figyelmet kapjon a paralimpia is?

Szerintem jó úton járunk. A paralimpia születésekor elképzelhetetlen volt, hogy például az ünnepélyes eskütétel után a média kövesse őket, rendszeres beszámolók készüljenek róluk, az emberek rendszeresen figyelemmel kísérjék a velük történteket. Azt gondolom, hogy a paralimpia kapcsán nagyon nagy fejlődés ment végbe, sokkal több sportoló és sokkal több ország vesz részt rajta, mint a kezdetekben. Komolyabban vett verseny lett, mint korábban volt.

Szerintem az olimpia és a paralimpia ma már kezd a közgondolkodásban egybeforrni, eggyé válni.

Amikor olimpiai év van, az a paralimpiával együtt már nem egy kéthetes, vagy két és fél hetes, hanem inkább bő egy hónapos eseménysorozat.

Letette esküjét a Magyar Paralimpia Csapat. Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság

A paralimpia, illetve a paralimpikonok reflektorfénybe kerülése mennyiben segíti elő a fogyatékossággal élők társadalom elfogadását?

Szerintem a paralimpikonok talán a legjobb hírvivői annak, amit mi az Érték Vagy! programsorozatban próbálunk megtestesíteni, hogy az igazi befogadást, elfogadást akkor és attól lehet remélni, hogyha a fogyatékossággal élő emberekre is úgy tudunk tekinteni, hogy bennük is megvan az érték. A paralimpikonok erőteljesen meg tudják mutatni, hogy mi az az érték, ami bennük megvan, de rajtuk keresztül talán azok is elhiszik, akik együtt dolgoznak egy fogyatékossággal élővel, akiknek a szomszédja egy fogyatékossággal élő, hogy bennük is vannak olyan értékek, képességek, amelyek lehet, hogy másban nincsenek meg.

Ne arra az értékre koncentráljunk, ami elveszett, ami hiányzik, hanem arra, ami megvan!

Ennek eléréséhez a paralimpia egy nagyon jó, egy sokak számára elérhető esemény, és pontosan azt a fajta befogadást, elfogadást segíti, amelyet el szeretnénk érni.

Említette az Érték Vagy! programsorozatot. A közelmúltban írták ki az Érték Vagy! díjat, amelyre, ha jól tudom, körülbelül a paralimpia végéig várják a jelöléseket. Ez a kezdeményezés jól kapcsolódik a paralimpiához.

Igen, amikor az első Érték Vagy! konferenciát megtartottuk, paralimpikonok is voltak velünk. Elsősorban a foglalkoztatás területén szeretnénk elérni azt, hogy a gazdasági vezetők, a HR-vezetők is próbálják meg beilleszteni a munkafolyamataikba, a cégeikbe a fogyatékossággal elő embereket, legyenek akár mozgásszervi, látás, hallás vagy bármilyen más fogyatékossággal élők.

Az elmúlt 14 évben két és félszeresére nőtt a fogyatékossággal élők foglalkoztatottsága.

A legjobban ebben a célcsoportban nőtt a foglalkoztatottság. Az Érték Vagy! díjjal nagy, nyílt munkaerőpiaci vállalatokat is díjazunk, olyanokat, akik misszió szerint foglalkoznak a fogyatékossággal élőkkel, és olyanokat is, akik kisebb körben teszik ugyanezt. Díjazunk cégeket és magánembereket is, olyanokat, akik maguk is fogyatékossággal élnek, és olyanokat is, akik nem fogyatékossággal élnek, de rengeteget segítenek abban, hogy ők munkát találjanak. Az Érték Vagy! díj jelölési határideje szeptember 6. Arra bátorítok mindenkit, hogyha ismer a díjra érdemes embereket, vagy olyan cégnél dolgozik, ahol erre figyelnek, vagy esetleg saját maga vezet ilyen céget, akkor bátran tegye meg a jelöléseket.

Címlapkép: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint, ahogy legutóbb Tokióban, úgy a párizsi paralimpián is kiválóan teljesíthet a magyar csapat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb