Fülöp Attila: Mintegy 2,5 milliárdos kerettel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram

Mintegy 2,5 milliárd forintos kerettel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram, a roma nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakra 18 millió forintot különítettek el – közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikusa csütörtökön a közmédiával.

Fülöp Attila elmondta: mindkét ösztöndíjat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság írja ki, a részleteket csütörtökön teszik közzé. Az ösztöndíjakra augusztus 25-től, illetve augusztus 30-tól lehet jelentkezni, a pályázatok benyújtására egy hónap áll rendelkezésre.

Az Útravaló ösztöndíjprogram alapvető célja a nehéz sorsú gyermekek támogatása.

A gyermekvédelemben élő gyerekeknek, a hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt ösztöndíjpályázati lehetőséget négy célra. A programra 2 milliárd 328 millió forintot különítettek el

– közölte az államtitkár.

A négy célt felsorolva kifejtette: az egyik a középiskola elérése, egy másik az érettségi megszerzése, a harmadik egy szakma megszerzése, a negyedik pedig, ha valaki továbbtanul, akkor a diploma megszerzése.

Alapvetően az ösztöndíj sávos kialakítású és teljesítményalapú. Tehát minél jobban tanul valaki, annál több ösztöndíjat kap, de a bekerülés rászorultsági alapú. Az ösztöndíjak mértéke havonta 9-20 ezer forint között változik – mondta Fülöp Attila.

Közölte, az elmúlt tanévben mintegy 11 ezer gyermek kapott Útravaló ösztöndíjat. Alapvető elvárásuk, hogy a pályázó tanulók legalább fele roma származású legyen

– fűzte hozzá az államtitkár.

Kiemelte: az ösztöndíjat elnyert tanulók nemcsak pénzt kapnak, hanem mentorálásban is részesülnek. Azaz van mellettük egy tanár, aki segíti őket a felkészülésben, a továbbtanulásban, illetve a szakma megszerzésében.

Fülöp Attila elmondta, a roma nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj alapvető célja a roma származású kiváló tanulók egyetemre jutásának segítsége. A középiskola utolsó két évben lehet elnyerni az ösztöndíjat, a célra 18 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Tavaly mintegy harminc gyerek részesült ebben az ösztöndíjban

– tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról is, mind a két ösztöndíj esetében még december 20. előtt a 2024-es félévre vonatkozó teljes ösztöndíjat kifizetik. Ez mintegy egymilliárd forintos kifizetést jelent majd.

(MTI)

Címlapkép: Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Belügyminisztériumban 2024. augusztus 15-én. Mintegy 2,5 milliárd forintos kerettel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram, a roma nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakra 18 millió forintot különítettek el. MTI/Lakatos Péter

'Fel a tetejéhez' gomb