Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke: Korábban tiltva volt a béke szó emlegetése is, Ukrajna legfelső vezetői most viszont a béke keresés irányába mozdultak el

Kárpátalján kialakult a magyar intézményrendszer. Ennek megőrzése, valamint további lehetőségek biztosítása számunkra a legfontosabb – jelentette ki Sin József a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a Vasárnap.hu kérdésére a Hányadán állunk? címmel Tusványoson rendezett nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést követően.

Mint arról korábban beszámoltunk, Potápi Árpád a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára kérdésünkre arról beszélt, hogy az etnikai alapon való politizálásnak nincs alternatívája.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arra mutatott rá, hogy miután az eddigi párbeszéd nem vezetett eredményre, nincs más nyomásgyakorló eszköze Magyarországnak mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogait Ukrajna garanciális elemekkel biztosítsa.

Sin József lapunk kérdésére Tusnádfürdőn a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést követően hangsúlyozta, hogy újabb és újabb problémákkal kell megbirkózniuk nap, mint nap. „Naponta több órás villany kikapcsolások miatt a szervezetek, az oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények nem tudnak normálisan dolgozni” – fogalmazott. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke hozzátette, hogy a megfelelő generátorok biztosítása pedig nem mindenki számára oldható meg pénzügyileg.

Rámutatott, hogy szervezetük a béke pártján áll, és e tekintetben változás történt a legfelsőbb vezetői szinten is az elmúlt hetekben. „Békepártiak vagyunk és remélem, hogy az ország vezetése is felismerte azt, hogy egy olyan keserves helyzetbe jutottunk ahonnan a béke szabadíthat ki minket. Sajnos korábban tiltva volt a béke szó emlegetése is. Ez most megváltozott, hiszen a héten és az elmúlt hetekben is országunk legfelső vezetői is a béke keresés, béke tapogatózás irányába mozdultak el” – fogalmazott a Vasárnap.hu kérdésére Sin József.

'Fel a tetejéhez' gomb