Jogi panaszt tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál Algéria, mert Hámori Luca férfinak nevezte a transz nő, vagyis férfi ellenfelét

Algéria jogi panaszt tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) a magyar, valóban női ökölvívó, Hámori Luca miatt, aki férfinak nevezte leendő ellenfelét – közölte a Reuters hírügynökség.

Szerdán írtunk róla, hogy a párizsi olimpia megnyitóján szereplő drag queenek és keresztényellenesség után újabb KO-t kapott a normalitás. Csütörtökön és pénteken ugyanis transz nők, vagyis férfiak szálltak ringbe a női olimpiai ökölvívó számban.

Párizsban KO-t kapott a normalitás: Több férfi is indul a női olimpiai ökölvívó versenyen

Az olasz Carini Angela végül az első ütés után feladta a küzdelmet az algériai Imane Khelif ellen. Az algériai, férfinak született ökölvívóról korábban – miután csúnyán helyben hagyott a ringben egy mexikói nőt – egy vizsgálat során derült ki, hogy XY kromoszómával rendelkezik, vagyis férfi. A női box világbajnokságról ki is zárták, de az olimpián indulhatott.

A világszinten felháborodást keltő algír transz ökölvívó ma 17 óra 22 perckor Hámori Lucával küzd meg a negyeddöntőben. A magyar sportoló a TikTok-ra töltött fel egy videót, amelyben arról beszélt, hogy milyen érzések kavarognak benne, hogy egy férfival kell megküzdenie. A videót azóta törölték. Az Algériai Olimpiai Szövetség közben az Imane Khelif ellen indított „erkölcstelen lejárató kampány” miatt indított eljárást. Az Ansa olasz hírügynökség információira hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja, hogy Algéria azt kifogásolja, hogy a magyar olimpikon a közösségi médiában férfinak nevezte az XY kromoszóvával rendelkező Imane Khelifet.

Az Algériai Olimpiai Bizottság a napokban több közleményt is kiadott, ezekben jogi lépésekkel fenyegetőztek az Imane Khelifet támadókkal szemben.

„Fenntartjuk a jogot, hogy eljárást indítsunk bárki ellen, aki részt vett az Imane Khelif elleni förtelmes kampányban!”

Hámori Luca a videójában elmondta, hogy rengeteg támogató üzenetet kapott, több nap kellene ahhoz, hogy elolvassa őket és egyenként válaszoljon rájuk. Az ellenfelével kapcsolatban megjegyezte, hogy nem tudják megfélemlíteni, és mindenképpen nyerni akar.

A magyar női ökölvívó elmondta, hogy ő sem tartja fairnek azt, hogy az algír versenyző a nők között indulhat.

Címlapképen: Imane Khelif győzelme az olasz Carini Angela felett. Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

'Fel a tetejéhez' gomb