Az Egyesült Államok csaknem fele megnyitja az utat a transznemű nők és lányok előtt bizonyos, korábban csak született nők számára fenntartott iskolai sportversenyeken

Az Egyesült Államok szövetségi államainak csaknem felében hatályba lépett a nők egyenjogúságáról és védelméről szóló oktatási törvény nagy vitát kiváltott módosítása, amely megnyitja az utat a transznemű nők és lányok előtt bizonyos, korábban csak született nők számára fenntartott iskolai sportversenyeken. A jogszabály felülvizsgált változatának augusztus 1-jei hatályba lépését 26 államban bíróság akadályozta meg ideiglenes döntéssel.

A szövetségi kormányzat a szövetségi Legfelsőbb Bíróság gyorsított intézkedését és közbeavatkozását kérte az ideiglenes bírói döntések megváltoztatására, de ez egyelőre nem történt meg, így a módosított jogszabály széles körben nem vált alkalmazhatóvá.

Az úgynevezett Title IX eredetileg egy oktatási jogszabály volt, ami a nők védelmét és egyenjogúságát volt hivatott erősíteni a nemi alapú diszkrimináció tilalma által az oktatási intézményekben, és elfogadásakor, 1972-ben mérföldkőnek számított.

A Biden-adminisztráció által hozott módosítás kimondja, hogy a nemi diszkrimináció tilalma kiterjed a genderidentitásra és szexuális orientációra is, ami kiváltotta a törvény körül zajló jogi és politikai vitát.

Az oktatási minisztérium júniusban a vitában úgy foglalt állást, hogy a Title IX változásai nem járnak azzal, hogy született férfiak nők között versenyezhetnek, azaz, hogy magukat nőként azonosító férfiak részt vehetnek az oktatási intézmények női sportversenyein, illetve hozzáférhetnek a nők számára fenntartott helyiségekhez, mint öltözők, mosdók, zuhanyzók.

Jogászok ezzel szemben többi között arra mutatnak rá, hogy az 1500 oldalas felülvizsgált jogszabály 31 ponton utal sporteseményekre, illetve mondja ki, hogy tilos a „genderidentitás” alapú hátrányos megkülönböztetés az oktatási tevékenységen kívüli iskolai eseményeken.

(MTI)

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

'Fel a tetejéhez' gomb