Párizsban KO-t kapott a normalitás: Több férfi is indul a női olimpiai ökölvívó versenyen

A párizsi olimpia megnyitóján szereplő drag queenek és keresztényellenesség után itt az újabb KO, ezúttal a normalitás ellen. Csütörtökön és pénteken ugyanis transz nők, vagyis férfiak fognak ringbe szállni a női olimpiai ökölvívó számban.

Az olasz Carini Angela nem mondható szerencsésnek, és valószínűleg a felkészülése során nem gondolta volna, hogy az olimpián a legjobb nyolc közé jutásért egy férfit kell majd legyőznie. Az ellenfele az az algériai Imane Khelif lesz, aki 2022 decemberében Mexikóban küzdött egy mexikói ellen, majd a győzelme után három hónappal, egy vizsgálat során kiderült, hogy XY kromoszómával rendelkezik, vagyis férfi.

Imane Khelifet a női ökölvívó-világbajnokságról kizárták, mert nem felelt meg a nemi alkalmassági teszten, de meglepő módon az olimpián indulhatott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még januárban döntött úgy, hogy a tisztességtelen előnyszerzés elkerülése érdekében csak olyan sportolók vehetnek részt a párizsi olimpián, akiknek a biológiai identitásuk 12 éves koruk után nem változott. Az algériai sportolóval kapcsolatban nincs információ, hogy mikortól tekinti magát nőnek.

De nem Imane Khelif az egyetlen transz ökölvívó. Pénteken a tajvani férfi, Lin Yu-ting küzd meg a nők között Marcelat Sakobival vagy Sitora Turdibekovával.

2023 márciusában Yu-Ting megbukott egy szexuális teszten, és megfosztották az orosz vezetésű Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) női ökölvívó-világbajnokság bronzérmétől, de 2024. július 29-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Lin és más női ökölvívók minden szabályt betartottak a 2024-es párizsi olimpiára való kiharcoláshoz, függetlenül attól, hogy a korábbi IBA versenyeken milyen státusszal rendelkeznek.

Ross Tucker amerikai sportkommentátor szerint a NOB-ra nem érdemes várni, ha a nők méltányos sportszerepléseiről van szó. Hangsúlyozta, hogy a férfiak megjelenése a női sportban 100%-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi vezetésének köszönhető.

Úgy tűnik, hogy a párizsi olimpia abban már biztos, hogy történelmet ír, hogy a világon először a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodik a sportesemény, miszerint engedélyezik a férfiak részvételét a női kategóriában.

Még az is elképzelhető, hogy Párizsban, az aranyéremért két férfi száll majd ringbe a női ökölvívó versenyszámban.

'Fel a tetejéhez' gomb