Kitisztult a Szajna, megtartják a triatlonosok versenyeit

A rendezők bejelentették, szerda hajnalban a víz vizsgálatának eredménye már megfelelt az egészségügyi és minőségi előírásoknak – írta a Magyar Nemzet.

A döntés presztízskérdés is volt Párizsnak, amely a folyó tisztuló vizével is kampányolt az olimpia mellett, azt ígérve, hogy a víz száz év után ismét alkalmas lesz a fürdőzésre, aminek érdekében a tisztítórendszerek fejlesztésére 1,4 milliárd eurót költött.

,,Évek óta érvényben van már az a szabályozási szint, amihez most is tartanunk kellett magunkat. Hatalmas volt a nyomás rajtunk, hogy tekintsünk el ettől és engedjük be a folyóba a sportolókat, ám ezt nem tehettük meg. Számunkra az ő egészségük a legfontosabb! Mi is nagyon szeretnénk, hogy legyen verseny, ám ehhez még tisztulnia kellett a folyónak „

– nyilatkozta Tóth Tamás, a Nemzetközi Triatlonszövetség, a WT elnökségének tagja.

Miután megszületett a döntés a versenyek megrendezéséről, szerdán reggel 8-kor rajtol a női egyéni verseny, ahol Kuttor-Bragmayer Zsanettnak szurkolhatunk – aki már a tokiói olimpián is rajthoz állhatott, és minden idők legjobb női egyéni eredményével a 12. helyen ért célba –, és közvetlenül utána, 10 óra 45 perckor indítják a férfimezőnyt az olimpiai hetedik Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral. A WT vészforgatókönyvében az is szerepelt egyébként, hogy duatlonná alakítják a triatlont, vagyis az úszás kikerül a számok közül, de erre szerencsére nem került sor. 

,,Végre megvagyunk, erre a hírre vártunk napok óta. Mostantól nem szabad az előzményekkel és a körülményekkel foglalkozni. Talán nem túlzás, hogy ilyen felvezetés után ma reggel és délelőtt az egész világ a triatlonfutamokra figyel majd. Bízom benne, hogy jó versenyeket látunk, és Zsanett, valamint Bence és Csongor is kihozzák magukból a maximumot”-mondta Lipták Tamás, a Magyar Triatlonszövetség szakmai igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

'Fel a tetejéhez' gomb