Semjén Zsolt: Ragaszkodunk hozzá, hogy Ukrajna garanciális elemekkel biztosítsa a magyar kisebbség jogait

Amíg a magyar kisebbség totális – nyelvi, oktatási, állampolgársági – jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Brüsszeli tájkép csata után című pódiumbeszélgetésen.

A pódiumbeszélgetést követően a Vasárnap.hu kérdésére Semjén Zsolt megerősítette, hogy miután az eddigi párbeszéd nem vezetett eredményre, nincs más nyomásgyakorló eszköze Magyarországnak mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogait Ukrajna garanciális elemekkel biztosítsa.

„Ukrajnának meg kell oldania ezt a helyzetet. A fontos az, hogy ezt ne egy látszat intézkedéssel kipipálják. Ne lehessen még egyszer azt megtenni, hogy a szerezett jogainkat – megsértve az ukrán-magyar alapszerződést, megsértve Ukrajna alkotmányát, megsértve a nemzetközi jogot – egyszer csak elvegyék” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna garanciális elemekkel biztosítsa a magyar kisebbség jogait, melyhez Semjén Zsolt három módszert is javasolt.

'Fel a tetejéhez' gomb