Törölték az olimpia megnyitójáról a videókat a hivatalos oldalakról

Nagy visszhangot váltott ki a „szabadosra” és elfogadóra vett párizsi olimpiai megnyitó, így a ceremóniáról készült videókat levették a hivatalos olimpiai oldalakról.

A párizsi, 2024-es megnyitóünnepség hivatalos felvételét a jelek szerint törölték az olimpia fiókjából, mivel a nézők reakciói egyre élesebbek lettek. A közösségi média felhasználói megosztottak egy képernyőmentést a szervezet felvételéről, amelyen egy üres képernyő látható „ez a videó nem elérhető” felirattal – vette észre a Daily Mail.

Eközben a műsor a YouTube-csatornájukon sem elérhető már – annak ellenére, hogy a játékokról az ünnepség előtt és után is volt közvetítés. Ezzel szemben a 2012-es londoni, a 2016-os riói, a 2022-es pekingi és az 1998-as naganói ünnepségek teljes hosszúságú változatai is elérhetők a mai napig.

A francia értékekről – szabadság, testvériség és egyenlőség – elnevezett különböző művészi tablók közül az utolsó vacsora stílusú „festivité” – vagyis buli – előadás váltotta ki a legnagyobb vitát. A vendéglátó nemzet modelljeivel, táncosokkal, divatikonokkal és drag queenekkel kiegészített előadás a fővárosi folyó felett átívelő hídon zajlott egy asztal körül, amely egyben kifutóként is funkcionált, amelyen az ország legígéretesebb fiatal divattervezői mutatták be ruhakölteményeiket. Bár a nehezen hallható zene is inkább csak zavarta az előadást, sok fiatal a közösségi médiában dicsérte az összképet, amely egy éjszakai klub hangulatát igyekezett visszaadni.

Mások azonban kevésbé voltak elragadtatva, és azzal vádolták a szervezőket, hogy az utolsó vacsora – Leonardo da Vinci festménye, amely Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja a tanítványaival – „woke” paródiáját alkották meg. Az ünnepélyes megnyitót több baklövés is tarkította, például az országnevekkel kapcsolatos problémák és a véletlenül fejjel lefelé felhúzott olimpiai zászló.

A műsor későbbi részében az est legbizarrabb pillanata egy óriási tál volt, amelyet hamis gyümölcsökkel és más ételekkel díszítettek – és egy kisnövésű ember pihent közöttük. A férfi, aki egy szűk, kék, testhezálló ruhát viselt, amely nem sok mindent hagyott a képzeletre, a bor, az ünnepek és a színház görög istenének, Dionüszosznak volt öltözve, akiről később kiderült, hogy Phillippe Katerine francia színész és énekes.

A színész nevetett a kritikákon, és a következőket mondta a BFM TV-nek:

,,Nem lenne szórakoztató, ha nem lenne vitatott. Nem lenne unalmas, ha mindenki egyetértene ezen a bolygón?”

A nézők a szakadó eső miatt rossz hangzásról is beszámoltak, sőt az interneten azzal viccelődtek, hogy a szervezőknek

„meg kellene állítaniuk a hajókat”. 

Az online rajongók nem voltak elragadtatva a show egyedi megközelítése miatt, egyikük a következőket írta: „Sajnálom, de ez a legrosszabb olimpiai megnyitóünnepség, amit valaha láttam.

,,Érdekes ötlet, hogy a sportolókat csónakokon hozzák be, de ez elég sz*rul néz ki, és hiányzik belőle a tömeg morajlása. Sajnálom, de nem nekem való.”

Több százezer néző figyelte, ahogy 6800, műanyag poncsókba burkolózott sportoló próbálta fenntartani a hangulatot, miközben egy 85 csónakból álló hatalmas flottában haladtak lefelé a Szajnán. Lady Gaga és a körülbelül 3 ezer táncos, akrobata és színész előadásait alig lehetett hallani az eső miatt, a nézők pedig „az olimpiai megnyitóünnepséget a legrosszabbnak tartották, amit valaha is láttak”.

A brit és a külföldi sajtó vegyes fogadtatásban részesítette a ceremóniát. Elon Musk és egy katolikus püspök is elítélte a látottakat. A The New York Times megvetően „felduzzasztott televíziós látványosságnak” nevezte, a New York Post pedig „unalmasnak, átgondolatlannak és szaggatottnak”. Még Franciaországban is visszafogott volt a fogadtatás, a Le Figaro szerint a műsor „nagyszerű volt, de némelyik eleme túl lett tolva”. Az országnevekkel kapcsolatos baklövések, az olimpiai zászló fordított felhúzása és bizarr a jelenetek, amelyekben a fej nélküli Marie Antoinette énekelt, színesítették a péntek esti műsort, de sokan jobban örültek volna egy unalmasabb, de hagyományosabb show-nak.

Egy alkalommal, amikor a sportolókkal teli hajók hosszú sora haladt lefelé a Szajnán, egy kínos pillanatban a bemondók Dél-Koreát Észak-Koreának nevezték. A NOB a hivatalos koreai nyelvű X-fiókján közzétett bejegyzésben közölte:

,,Töredelmesen elnézést kérünk a dél-koreai csapat bemutatásakor történt hibáért a megnyitóünnepség közvetítése során.”

A párizsi olimpia megnyitójának szervezőit megkereste a portál kommentárért, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Címlapkép: Részlet az olimpia megnyitójából.

 

'Fel a tetejéhez' gomb