Még katari rendőröket is hívtak a franciák Párizsba, csak hogy ne legyen baj az olimpián

Terrorkészültséggel és biztonsági övezetek kialakításával készült Párizs az olimpiai játékokra címmel jelent meg a Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzése. Az olimpiai játékokon bevezetett biztonsági intézkedéseket bemutató összefoglalót annak készítői csütörtökön küldték meg szerkesztőségünk részére.

Az elemzés szerzője, Dócza Edith Krisztina a bevezetőben úgy fogalmazott, hogy az olimpiai játékokra készülve Párizsban a hatóságok felszámolták az illegális migránstáborokat, a hírszerzés pedig terrortámadásoktól tartva fokozta a készenlétét. Mint írta,

rendőrök, csendőrök és katonák tízezreit mozgósította a francia vezetés, a biztonság érdekében még szövetségeseitől is segítséget kért.

Az elemző úgy véli, hogy az ellenőrizetlen migráció ezúttal gondot okozhat a párizsi hatóságoknak.

Párizsban és az Îlede-France régióban nagy erőket mozgósított a rendőrség a migránstáborok felszámolására, a helyi sajtóban „tisztogatásként” is hivatkozva akcióikra. A július 26-i nyitóünnepség előtt a Médecins du Monde humanitárius szervezet arról számolt be, hogy szinte az összes, száznál több migránsnak otthont adó tábort kiürítették – ismertette az elemző, s hozzátette, hogy szemtanúk elmondása szerint a kitelepítések többnyire nyugodtan lezajlottak, a migránsok túlnyomó többsége elfogadta a felkínált szálláshelyet.

Ám hiába a nagy készülődés és az áttelepítés, sokan így is elhagyták a felkínált menedékhelyeket visszaköltöztek a közterületekre

– jegyezte meg.

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint az olimpia alatt 15 millió vendég, köztük mintegy 34 ezer nemzetközi újságíró érkezhet Párizsba, valamint a fővárost magába foglaló Île-de-France régióba.

A nyári olimpiai játékok közbiztonságának garantálása érdekében a francia fővárosban biztonsági övezeteket alakítottak ki, melyeket kerítésekkel és sorompókkal zártak le – biztosítva azt, hogy a kordonokon túlra ne juthassanak be illetéktelenek. A biztonsági zónákba való belépéshez QR-kódot kell felmutatniuk az embereknek, igazolva azt, hogy az övezeten belül élnek, vagy ott szálltak meg – ismertette Dócza Edith Krisztina.

Az elemzésben kitért arra is, hogy a játékok alatt Párizsban naponta legalább 30 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak, sőt, egyes napokon a 45 ezret is elérheti a járőrözők száma. Munkájukat körülbelül 20 ezer biztonsági ügynök és 10 ezer katona is segíti majd.

A francia hatóságok mellett mintegy 2 500 külföldi rendőrt is mozgósítanak, olyan országokból, mint Spanyolország, az Egyesült Királyság és Németország, de még Katar is küldött 105 rendőrt Franciaországnak – írta az elemzés szerzője.

Tudatta, a robbanóanyagok után kutató kutyákat már be is vettették a francia fővárosban, készülve a pénteki megnyitóra. A kutyákkal végzett műveletekbe becsatlakoztak külföldi egységek is, többek közt Lengyelországból érkező nyomkövető kutyás rendőrök – írta.

Izraeli szurkolók a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi labdarúgótornája D csoportjának Mali-Izrael mérkőzésén a párizsi Parc des Princes Stadionban 2024. július 24-én. Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell

A sportesemény alatt kiemelt figyelmet kap Izrael olimpiai delegációja, tekintettel arra, hogy a Gázai övezetben zajló háború nyomán Európa-szerte megnőtt az antiszemita megmozdulások és támadások száma

– jelezte az elemzésben Dócza Edith Krisztina.

Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpia strandröplabda versenyeinek helyszínén, az Eiffel-torony Stadionban 2024. július 24-én. A 2024-es párizsi nyári olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik. Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb