A szentszéki államtitkár látogatást tett a rakétatámadásban megrongált kijevi gyermekkórházban

Pietro Parolin bíboros fiatal páciensekkel és az orvosi személyzet tagjaival is beszélt a Kathpress katolikus hírügynökség szerint. A szentszéki államtitkárságot vezető atya kedden látogatást tett a rakétatalálatot kapott Ohmatdit kijevi gyermekkórházban.

Parolin bíboros a megrongálódott kórházban fiatal páciensekkel és az orvosi személyzet tagjaival is beszélt a Kathpress katolikus hírügynökség szerint, amely a Vatican News hírportált idézte. Parolin bíboros egyben meglátogatta Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza dialízisközpontjának romjait is. Az intézményt a kijevi vezetés állítása szerint orosz rakétatalálat érte. A nemzetközi felháborodást keltő támadás során egy orvosnő és egy másik felnőtt életét vesztette.

„Úgy vélem, mindannyian értjük, hogy mielőbb véget kell vetni a háborúnak”

– hangoztatta Volodimir Zelenszkij elnök Parolin bíborossal megtartott találkozóján. Egyben erős jelzésnek nevezte a Vatikán részéről Parolin bíboros látogatását. Zelenszkij az X-en arról írt, hogy a szentszéki államtitkárral „megvitatták az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeit, a folyamatban lévő légi terrorizmust, a bonyolult humanitárius helyzetet, valamint a Ferenc pápával júniusban megtartott olaszországi találkozó eredményeit is”. Mint írta, a mostani megbeszélések a svájci békecsúcson született döntésekre, és a Vatikán igazságos és tartós béke megteremtésében játszott szerepére összpontosítottak.

Az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentésében 22 orosz támadásról számolt be a Donyeck régióban található Kramatorszk nagyváros irányában. A közlés szerint az orosz csapatmozgásokat 11 légitámadás támogatta. Az ukrán erők – a tájékoztatás szerint – megállították az orosz előretöréseket. Az UNIAN hírügynökség az ukrán katonai felderítésre hivatkozva arról számolt be, hogy Donyeck városának határában amerikai HIMARS-rakétákkal megsemmisítettek egy orosz Tor önjáró légvédelmi rakétarendszert. A kijevi parlament kedden további három hónappal – november elejéig – meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást. A Zelenszkij által beterjesztett törvényeket jelentős többséggel fogadta el a törvényhozás.

Zelenszkij hétfő esti videóüzenetében arról számolt be, hogy hazája további négy partnerével készít elő biztonsági megállapodásokat. „A közeljövőben megkezdjük a tárgyalásokat, és viszonylag gyorsan elő is fogjuk készíteni aláírásra a vonatkozó dokumentumokat” – hangsúlyozta az elnök, bár nem sorolta fel a szóban forgó országokat. Mint mondta, e megállapodások katonai, pénzügyi, valamint humanitárius támogatást tartalmaznak. Ukrajna eddig csaknem harminc országgal kötött bilaterális biztonsági megállapodást. A legjelentősebbek ezek közül az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, illetve Lengyelországgal kötött egyezmények.

(MTI)

Címlapkép: A mentőegységek tagjai, egészségügyi dolgozók és önkéntesek túlélőket keresnek egy orosz légicsapásban találatot kapott gyermekkórház törmeléke közt Kijevben 2024. július 8-án. MTI/AP/Efrem Lukacki


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb