Tudják, melyik brazil várost alapították részben magyarok? Mutatjuk!

Hosszú és tartalmas nap Nova Friburgóban – ezzel a címmel kezdte pénteken közzétett beszámolóját közösségi oldalán a Nemzetpolitikai Államtitkárság. Brazília dél-keleti részén Rio de Janeiro államból adtak hírt, ahol meglátogatták az egykori egykori Mindszenty-telepet.

A bíboros-hercegprímásról elnevezett telep hosszú időn keresztül a brazíliai magyar cserkészet egyik központi helyszíne volt – tudatták.

Egy régi emlék, a magyar címer az egykori Mindszenty-telep régi kapuján. Forrás: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

A Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői nemzeti színű szalagot helyeztek el az itt található 1956-os emlékműnél.

Meglátogatták a városban az idén 100 éves, 1924-ben Temesváron született Litsek Ákost, aki sikeres karriert futott be a brazíliai bankszektorban. Mindezek mellett páratlan, a brazíliai indiánokhoz kapcsolódó gyűjtemény, illetve több ezer tő orchidea büszke tulajdonosa is – ismertették.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (b2) is a küldöttséggel tartott. Forrás: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

Megemlékeztek Rónai Pál irodalmár, nyelvész, műfordító sírjánál és emléktáblájánál, aki portugál nyelvre fordította többek között Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét, amely a mai napig kötelező olvasmány a brazíliai általános iskolákban is.

A beszámoló szerint meglátogatták az 1926-ban, a magyar Bucsky család által alapított hotelt, amelynek tulajdonosai a mai napig büszkén hirdetik származásukat, amely visszaköszön az étterem étlapján is.

Fogadta őket a Nova Friburgó-i városi tanács elnöke, Max Bill.

2017-ben a tanács döntése értelmében kilenc másik népcsoporttal egyetemben a magyarságot is elismerték városalapító nemzetként, amely nagy mértékben hozzájárult a település kiépüléséhez és fejlődéséhez

– írták.

Nemzeti színű lobogónk a város két legnagyobb terén és a tanácsteremben is látható – tették hozzá a fentiekhez.

A bejegyzésen továbbá megköszönték Bitó Évának és Taubinger Árpádnak, a magyar kolónia vezetőinek a segítségét és kitartó munkájukat a magyarság megmaradása érdekében.

Címlapkép: A Nova Friburgóban található egykori Mindszenty-telep a brazíliai magyar cserkészet egyik központi helyszíne volt. Kápolna is állt ott anno. Forrás: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb