Fülöp metropolita Tódor püspök szentelésén: ,,Valóságos feltámadást élhettünk meg”

Kocsis Fülöp metropolita is köszöntötte szentelésén Tódor püspököt, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye új főpásztorát. Szerinte valóságos feltámadást élhettünk meg mindannyian az elnyomás után – számolt be a nyirgorkat.hu.Teodor Macapulát még kedden szentelték püspökké, a ceremónián az ukrán püspökökön kívül számos európai és észak-amerikai görögkatolikus püspök is jelen volt.

Ferenc pápa még májusban nevezte ki Teodor Macapula szerzetes papot a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye megyéspüspökévé, kedden szentelték hivatalosan is püspökké. Ezen a szertartáson vett részt a hajdúdorogi érsek-metropolita és köszöntötte a főpásztort.

„Szívünk legmélyéből mi is érezzük, hogy itt a helyünk, veletek együtt ünnepelni, hálát adni, hiszen évszázadok óta osztozunk veletek sorsotokban, örömeitekben és megpróbáltatásaitokban.”

-fogalmazott Kocsis Fülöp, majd hozzátette:

,,a teljes elnyomatás hosszú évei alatt csak tehetetlen együttérzésünkkel tudtunk veletek lenni, magunk is részesei lévén ennek az elnyomatásnak, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint amit nektek kellett elviselnetek. Az Isten áldotta felszabadulás kezdeti éveiben nagyra becsült elődöm, Keresztes Szilárd püspök úr és papjai (köztük az akkori Orosz László atya, mostani Atanáz miskolci püspök) nagy erőfeszítéseket tettek, hogy az újraéledés gyakorlati lépéseiben segítségetekre legyenek. Azóta azonban Kárpátalján, egész Ukrajnában és a szomszédos országokban is valóságos föltámadást élhettünk meg. Ebből a föltámadásból azóta is élünk. Ma már újra, mint a régi korokban, mi tanulunk tőletek, ámulva és talán egy kis irigykedéssel is látva népetek buzgóságát, ahogyan a súlyos nehézségek közepette is kitartotok Krisztus és Egyháza iránti szeretetben.

Adja Isten, hogy a történelmi fejlődés, melynek során a Ti egyházmegyétekből újabb metropóliák születtek, tovább folytatódjék! Imádkozunk azért, hogy legyen minél előbb vége ennek az értelmetlen háborúnak, hogy újra templomok, közösségek épülhessenek, hogy egész Ukrajnában a családok együtt élhessenek, növekedhessenek a hitben és egymás iránti szeretetben.” -zárta gondolatait.

Az egyházmegyét Milan Šašik megyéspüspök halála, 2020 óta Luscsák Nílus segédpüspök apostoli kormányzóként vezette, az ő helyére lépett most az új főpásztor, Tódor. Életrajza szerint 2013-tól 2019-ig a Megtestesült Ige Intézetének ukrajnai tartományfőnökeként szolgált. 2017 óta pedig a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye szerzetesi ügyekért felelős helynöke. 2018-ban a Kárpátmelléki Nemzeti Egyetemen bölcsészdiplomát, 2022-ben pedig az Ukrán Katolikus Egyetemen pasztorális teológiai licenciátust szerzett. Szabadidejében szeret horgászni, síelni, és szívesen olvas modern ukrán irodalmat, de kedveli a főzést is, imádja az olasz konyhát. Az ukrán mellett beszél oroszul, olaszul, spanyolul, lengyelül és angolul.

Címlapképen: Fülöp metropolita is köszöntötte szentelésén Tódor püspököt, a Munkácsi Egyházmegye új hierarcháját. Fotó: Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb