Rémálom Svájcban: elvesztették gyermekük felügyeletét, mert nem engedték a nemváltoztatást – VIDEÓ

Nem mindennapi rémálommal kell szembenéznie egy svájci házaspárnak: 16 éves lányukat elvették tőlük, mert nem szerették volna, ha fiúvá operáltatja magát. Mindez a Covid alatt kezdődött, kislányuk abban az időszakban mentális problémákkal küzdött, nemi identitászavart érzett, és arra jutott, szeretné fiúvá operáltatni magát. A szülők nem értettek egyet a következtetéssel és nem támogatták gyermekük átalakulását – ezután kezdődött a vesszőfutásuk.

A gyermek szülei nem szerették volna, ha lányuk átoperáltatja magát fiúvá, ahogyan azt a genfi kórházban javasolták a számukra, ezért magánellátást vettek igénybe, hogy kezeltessék gyermekük mentális problémáit. Mindeközben nem engedték, hogy gyermekük megkezdje a javasolt „pubertásblokkolók” szedését, és elutasították az iskolában felajánlott – szociális átalakításra irányuló – lehetőségeket, mint a lány új néven és másfajta névmással való megszólítása. A szülők világossá tették, hogy nem az intézmény dönt a lányuk nemváltoztatásáról.

A kislányt az iskolában az iskolapszichológus látta el jótanácsokkal, így jutott el a Le Refuge elnevezésű szervezet speciális menhelyére. (A 2023-ban alapított szervezet olyan fiatalokat fogad be és lát el professzionális transznemű érdekképviselettel – állami pénzből – , akik transzfóbia és homofóbia áldozatai, akár a saját családjukban. A Le Refuge 18 és 25 év közöttieket fogad, de jogi úton helyezhetnek hozzájuk 15 és 18 év közötti fiatalokat is.) Így most az édesapa és az édesanya távolságtartási végzést kapott saját gyermekével szemben, és nem gyakorolhatják alapvető szülői jogaikat.

Mindeközben a gyermeket arra bátorítják, hogy végezze el a szükséges orvosi beavatkozásokat az átalakuláshoz. A kormány pedig szabályozza a szülők láthatását. 

El sem hiszem, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol elvehetik tőlem a gyermekemet, csak azért, mert megpróbáltam megvédeni

– mondta egy ADF International által közzétett interjúban az édesapa.

Utóbbi egy keresztény jogi szervezet, amely segíti a szülőket, akik – biztonsági okokból és gyermekeik védelme érdekében – névtelenül nyilatkoztak.

Sajnos a fent említett és napokban napvilágot látott eset nem egyedülálló. Világszerte tapasztalható hasonló jelenség: a különböző állami hatóságok és más intézmények beavatkozhatnak és elvehetik a szülői jogokat és kötelességeket.

Amerikában Kalifornia államban például a demokrata párti szenátor, Chris Ward nemrég új törvényjavaslatot adott be, amely megtiltja az iskoláknak, hogy tájékoztassák a szülőket azokról a gyerekekről, akik nemváltást szeretnének. Mivel a demokraták többségben vannak a kaliforniai kongresszusban, ezt a törvényjavaslatot nagy valószínűséggel el is fogják fogadni.

Hollandiában az új holland jobboldali koalíció vázlatos megállapodása kifejezetten megemlíti a „konverziós terápiát” tiltó új törvényt, beleértve minden olyan erőfeszítést, amely a gyermek identitásának megváltoztatására irányuló vágya „elfojtására” irányul.

Történik mindez annak ellenére, hogy az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata elismeri, hogy mindkét szülőnek közös felelőssége a gyermek nevelése és fejlődése.

A gyermek nevelése és fejlődése a szülők elsődleges felelőssége. A gyermek mindenek felett álló érdeke elsődleges szempont (…) A család a társadalom természetes és alapvető csoportja, amely jogosult a társadalom és az állam védelmére.

Vagyis nem az állam és a különböző kormányzati szervek „adják” a szülői jogokat. A szülői jogok emberiségünk alapvető jellemzőiből fakadnak, mint például a szülővé válás természetes képességéből. Természetesen a gyerekeknek is vannak jogai, és a szülői jogok rendkívül kivételes körülmények között korlátozhatók (például elhanyagolás vagy bántalmazás miatt). Ennek ellenére a nemzetközi jog elősegíti a szülő-gyermek kapcsolat gyors helyreállítását. A probléma azonban az, hogy az újabb és nem kötelező érvényű egyezmények, mint például a Gyermekjogi egyezmény, olyan szakaszokat tartalmaznak, amelyek e szülői jogok aláásására szolgálnak.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: Pixabay


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb