Donald Trump elleni merénylet: vallási vezetők is elítélik a politikai erőszakot

Merényletkísérlet során megsebesítették Donald Trump korábbi amerikai elnököt a pennsylvaniai Butlerben helyi idő szerint szombaton késő délután. A település közelében tartott nagygyűlésen az elnökjelölt beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens.

Az amerikai püspökök és a Szentszék is nyilatkozatban ítéli el a politikai erőszakot

Donald Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették. Az amerikai püspökök és a Szentszék is nyilatkozatban ítéli el a politikai erőszakot.

Az incidenst követően, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a korábbi amerikai elnököt, republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt. Kórházba vitték, ahol ellátták a sérülését. Időközben Donald Trump már elhagyta a kórházat. A korábbi amerikai elnök a jobb fülénél sérült meg. A közönségből egy ember meghalt, két másik résztvevő pedig súlyos sérülést szenvedett. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le.

Nógrádi György a Vasárnapnak: Ettől kezdve nincs olyan ember, aki ne állna Donald Trump mögé

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Donald Trumppal. Az elnök szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton. A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte. „Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt” – fogalmazott a korábbi amerikai elnök.

Donald Trump: Csakis Isten akadályozta meg, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen

A merényletkísérletet általános elítélés fogadta, a politikai szimpatizánsok, a rivális elnökjelölt, a különböző országok és politikai szervezetek vezetői egyöntetűen az erőszak ellen szólaltak fel az elmúlt órákban. Az egyház képviselői is elítélik az erőszakot.

„Imáinkat ajánljuk fel Trump elnökért”

A Vatican News híradása szerint az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, Timothy Broglio érsek a támadás után kiadott nyilatkozatában kijelentette:

„Püspök testvéreimmel együtt elítéljük a politikai erőszakot, és imáinkat ajánljuk fel Trump elnökért és azokért, akiket megöltek vagy megsebesítettek. Imádkozunk országunkért is, és a politikai erőszak végéért, amely soha nem jelent megoldást a politikai nézeteltérésekre”.

Broglio érsek meghívott minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon hozzájuk, és imádkozzanak a békéért az országban, ugyanakkor Mária, Isten Anyja és Amerika védőszentjének imáit kérte.

David Zubik pittsburghi püspök, akinek az egyházmegyéjéhez tartozik Butler városa, mély megdöbbenését fejezte ki a lövöldözés kapcsán, amely

„az egyik templomunkkal szemben történt”. Imákat kért „mindenki egészségéért és biztonságáért, gyógyulásért és békéért, és azért, hogy véget érjen az erőszak légköre a világunkban”.

A Szentszék egyesül az amerikai püspökök imájával

A Szentszék vasárnap késő délelőtt kiadott nyilatkozatában

„aggodalmát fejezte ki a tegnap esti erőszakos cselekmény miatt, amely megsebzi az embereket és a demokráciát, szenvedést és halált okozva”.

A nyilatkozat a továbbiakban úgy fogalmaz, hogy a Szentszék egyesül az amerikai püspökök imájával, amelyet „Amerikáért, az áldozatokért és az ország békéjéért” ajánlanak fel, hogy „az erőszakosok indítékai soha ne győzedelmeskedjenek”.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védõgyûrûben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb