Hamarosan indul a roham az albérletekért – Az egyetemistákat nagy kínálat várja, viszont zsebbenyúlós lesz az idei szezon

Már csak alig két hét van hátra a felvételi ponthatárok kihirdetéséig, ezzel párhuzamosan pedig megindul a roham az albérletekért. A tanulókat nagy kínálattal várja a főváros és a vidéki egyetemvárosok is, viszont nagyon zsebbenyúlós lesz az idei szezon.

Benedikt Károly, a Duna House vezető elemzője a Vasárnap.hu-nak elmondta, hogy az emelkedés folyamatos évek óta, és idén elérheti a 20 százalékot is. Utoljára a koronavírus-járvány idején volt arra példa, hogy 20-30 százalékot estek az albérletárak, hiszen akkor sokan visszamentek a szülői házba, az iskolák és a munkahelyek is bezártak.

Kiemelte: a lakásvásárlásokkal is kivárnak sokan, az érintett családok is keresnek kiadó ingatlant, ez is felpörgette a piacot.

Budapesten 250 ezer forint körül van az átlagos bérleti díj, a külső kerületekben 150 ezer forint fölött van.

Az egyetemistáknál két opció van: vagy összeköltöznek többen egy nagyobb ingatlanba, vagy az egyedül, esetleg párkapcsolatban élők egy kisebbe. A szobabérléssel jöhetnek ki átlagosan 100 ezer forintra, kisebb kuckó esetén már 140-150 ezer forint is lehet az átlagos havi bérleti díj.

Azt is elmondta, hogy a bérleti szerződéseknél már megfigyelhető az egyéves határozott időre szóló opció, ugyanis a bérbeadók is ki vannak téve a piac bizonytalanságainak. Az infláció, a gazdasági helyzet és a bérek emelkedése is felhajtja az árakat. Nagyon nagy a kereslet, és egyre szűkebb a jó áron nyújtott kínálat. Már most érdemes nézelődni ezért Benedikt Károly szerint.

Hozzátette: amíg emelkednek a bérek, addig biztosan nem számolhatunk csökkenéssel. A jelenlegi helyzetben elmondható, hogy a fizetésünk felét lakhatásra költjük. A kollégiumi elhelyezés a legolcsóbb, de oda nagyon nehéz bekerülni. 

Debrecenben 230-240 ezer forint az átlagos bérleti díj, Pécsett és Szegeden 150 ezer forint környékén a Duna House adatai szerint. 

Debrecenben az akkumulátorgyár-építés és a folyamatosan induló beruházások is felhajtják az árakat, jönnek a vendégmunkások, akik jóval fizetőképesebb bérlők, mint a diákok, így ők is elhappolhatják a jobb ingatlanokat előlük.

Címlapkép: pexels.com


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb