Nacsa Lőrinc a NATO szerepvállalását sürgette az ukrajnai béketárgyalások megkezdésében Washingtonban

Eljött az ideje annak, hogy a NATO nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnára vonatkozó békemisszióban és a jelentőségteljes tárgyalások megkezdésében – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a magyar parlamenti delegáció vezetője, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országyűlési frakcióvezető-helyettese Washingtonban a NATO parlamenti csúcstalálkozón kedden.

A magyar országgyűlési képviselő az Magyar Távirati Irodának beszámolt arról, hogy beszédében ismertette a magyar álláspontot, ami tűzszünetről és békéről szól, hiszen a háború egyre súlyosabb áldozatokkal jár. Elítélte a kijevi kórház elleni támadást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország minden humanitárius segítséget megad Ukrajnának.

A NATO-tagországok parlamenti küldöttségei előtt is beszámolt arról, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai koordinációs missziójában, amihez garanciákat kapott a jelenlegi és leendő főtitkártól is.

Orbán Viktor: Se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

A KDNP politikusa összehangolt cselekvést mondott szükségesnek a világban látható biztonsági kihívások, mint a háborúk, a terrorizmus és az illegális migráció kezelésére.

A magyar parlamenti delegáció vezetőjeként Nacsa Lőrinc nagy sikernek nevezte, hogy Magyarország már elérte a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásról szóló előírást, amit a gazdagabb tagállamok közül sokan még nem teljesítenek. Azt is kifejtette, hogy

Magyarország erős és elismert tagja a NATO-nak, katonáiról pedig a legmagasabb elismerés hangján beszélnek.

A NATO parlementi csúcstalálkozóját Mike Johnson, a képviselőház elnöke, és Michael Turner, amerikai delegációvezető kezdeményezésére tartották. Részt vettek rajta a 32 tagállam, valamint Ukrajna törvényhozásának vezetői; 23 ország házelnöki szinten képviseltette magát.

(MTI)

Címlapkép: Nacsa Lőrinc, a KDNP politikusa (b) vezeti a magyar delegációt Washingtonban, a NATO-csúcson. Forrás: Facebook/Nacsa Lőrinc

Iratkozzon fel hírlevelünkre