Elrabolt politikai aktivista szabadon engedését kéri az ENSZ líbiai missziója

Az ENSZ líbiai missziója felszólította a líbiai hatóságokat, hogy engedjék szabadon al-Moataszim al-Aribi politikai aktivistát és vessenek véget az önkényes őrizetbe vételeknek.

A 29 éves Aribit hétfőn Miszrátában ismeretlen, civil ruhás fegyveresek elrabolták barátjával, Mohamed Stevivel együtt. Az UNSMIL szerint Stevit megverték, de szabadon engedték, míg Aribi hollétéről semmit sem tudni. A misszió felszólította Miszráta hatóságait, hogy sürgősen vizsgálják ki Aribi elrablását, hozzák nyilvánosságra tartózkodási helyét, szavatolják biztonságos és azonnali szabadon bocsátását.
Miszráta a fővárostól, Tripolitól mintegy kétszáz kilométerre keletre fekvő kikötőváros.

,,Líbiában továbbra is vannak önkényes őrizetbe vételek, erőszakos eltűnések, bántalmazás, kínzás és következmények nélküli halálesetek őrizetben”

– számolt be a misszió. Líbiában az Arab Tavasz során 2011-ben kirobbant felkelés és Moammer Kadhafi diktátor meggyilkolása óta gyakorlatilag megszűnt a biztonság és a stabilitás, az ország de facto kettészakadt. Az UNSMIL jelenleg legalább 60 olyan emberről tud, akiket az országban valós vagy vélt politikai nézeteik miatt fogva tartanak.

(MTI)

Címlapkép: Az éjszakai rakétatámadásban megsemmisült épületek egyike a líbiai fõváros, Tripoli Abu Szalim negyedében 2019. április 17-én. Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetõje Halífa Haftar tábornoknak, a kelet-líbiai hadsereg vezetőjének a katonáit tette felelõssé a Tripoli elleni rakétatámadásért, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették és sokan megsérültek. Az ország keleti részét uraló Haftar tábornok április negyedikén indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány mûködik.
MTI/EPA


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb