Családok tízezrei élhetnek a babaváró adta könnyítéssel

Családok tízezreinek segíthet a babavárós könnyítés. A Bankmonitor legfrissebb közleménye szerint 2019. július és 2021. június között babavárót igénylők közül körülbelül 42 ezer családnál nem született még gyermek.

Ez az arány az igénylési dátum előrehaladtával fokozatosan emelkedik: a 2021. első felében babavárót igénylők csaknem 40 százalékánál nem született még gyermek. De ez érthető is, hiszen ott az eredeti vállalási határidőből „csak” 3 év telt még el. 70 milliárd forint a tét szakértők szerint.

A babavárókölcsönt igénylőknek abban az esetben kell büntetést fizetniük, ha az első 5 évben nem születik legalább egy gyerekük. Az egyösszegű büntetésének mértéke függ attól is, hogy a család mikor igényelte a hitelt.

Az érintett 2 éves időszakban felvett hitelek esetében a büntetés nagysága egy 10 millió forint összegű hitelnél 1,5-2 millió forint között lehet. Ha abból indulunk ki, hogy egyetlen érintett családnál sem születik már baba, akkor ez összességében 72,5 milliárd forint terhet jelentene.

Ezt a számítást az akkoriban maximálisan igényelhető 10 millió forint kölcsönösszegre végezték el a Bankmonitor szakértői, míg az átlagos hitelösszeg 9,8-9,9 millió forint lehetett. Ez utóbbiból kiindulva a kérdéses időszakra érvényes teljes büntetés összege még mindig meghaladja a 70 milliárd forintot. Ennek a beszedését halasztja el – illetve részben a jövőben születendő babák miatt engedi el – az állam a babaváró mostani módosításával.

A módosítással az első gyermek születési határideje két évvel kitolódik. Ez alapvetően rendkívül jó lehetőség a családok számára, amennyiben az új határidő végéig megszületik a baba, hiszen így végleg megmarad a kamatmentesség, és a büntetéssel sem kell kalkulálniuk. Ebben az esetben összességében 10 525 000 forintot kellene visszafizetniük a hitelre a teljes futamidő alatt.

Érdemes azonban azzal az eshetőséggel is számolni, hogy a baba nem születik meg a 7. év végére sem. Ekkor a büntetés megfizetése és a kamatemelkedés két évvel eltolódik. A kamattámogatás összege tovább hízik, mert a plusz két évben is kap kamatot a bank az államtól. Ráadásul a módosítás azt nem mondta ki, hogy az eddigi kamattámogatást kellene kapnia a banknak. (Eddig a kamattámogatás évi 4,73% volt, ami az elkövetkező két évre nagyságrendileg évi 10,74%-ra nőne.)

Fotó: pexels.com


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb