Írország szuverenitását féltik a migrációs paktumtól

Az Ír Köztársaság országgyűlésének alsóháza, a Dáil Éireann június 26-án szűk többséggel szavazta meg az Európai Unió Migrációs és Menekültügyi Paktumának alkalmazását. 79-en szavaztak mellette, míg 72-en ellene. A teljes ellenzéki spektrum – a szélsőjobbtól a baloldalig – ellenezte a paktum rendelkezéseinek elfogadását – ismertette szerdai Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a legnagyobb ellenzéki párt, a Sinn Féin felszólította a kormányt, hogy ne fogadja el a paktum összes rendelkezését. Aggasztónak tartják, hogy azok közül több szűkíti a mindenkori ír kormányok játékterét. A párt elnöke, Mary Lou McDonald hangsúlyozta, hogy a migrációs paktum elfogadásával Írország szuverenitását veszélyeztetik.

Az adózás, a külügyek és a migráció szabályozása az ír kormány kezében kell, hogy maradjon

– figyelmeztetett az ellenzéki pártvezér.

Az Aontú párt vezetője, Peadar Tóibín szerint az ír kormány szégyenszemre anélkül egyezett bele az új migrációs paktumba, hogy annak a jövőbeni következményeivel tisztában lenne. Tóibin is arra figyelmeztetett, hogy

a paktum elfogadásával jelentősen csorbul Írország szuverenitása.

Továbbá kifejtette, hogy az uniós tagság ugyan Írország javát szolgálja, azonban a 2008-as gazdasági válság óta világossá vált, hogy milyen káros következményekkel járhat, ha kulcsfontosságú döntések meghozatalát a nemzeti hatáskörből átengedik Brüsszelnek.

Az Európai Unió időnként Franciaország, Németország és a többi nagy tagállam érdekeit szolgálja, ezért mindezt ellensúlyozandó az egyes nemzetállamok önrendelkezési jogának érvényesítése rendkívül fontos

– figyelmeztetett a politikus. Emellett arra is kitért, hogy amikor a parlamenti padsorokban megkérdezte Simon Harris miniszterelnököt, hogy mennyibe fog mindez Írországnak kerülni, a kormányfő nem tudott válaszolni.

Mattie McGrath független képviselő rendkívül sajnálatosnak tartja a paktum elfogadását, ami szerinte is veszélyezteti Írország szuverenitását. Emellett élesen bírálja a bevándorlási szabályozás átengedését Brüsszelnek.

Az új migrációs rendelkezések hátrányosan érintik a helyi közösségeinket, sértik a nemzeti érdekeinket, valamint az adófizetők is megérzik annak következményeit. A paktum elfogadása az ír nép elleni legsúlyosabb árulás, egyetlen korábban hivatalban lévő kormány sem tett ehhez foghatót!

– mondta a honatya. Catherine Murphy szociáldemokrata képviselő pedig azt nehezményezte, hogy a szabályozás nem kellően részletes.

Fentiekkel szemben Helen McEntee igazságügyi miniszter szerint a paktum elfogadása mind Európa, mind Írország számára a legjobb megoldást jelenti a migráció kezelésére; felgyorsítja a menedékkérelmek feldolgozását és egyben megerősíti a határvédelmet.

A Migrációs és Menekültügyi Paktumot az Európai Parlament 2024. április 10-én, a Tanács pedig május 14-én fogadta el, annak legtöbb rendelkezése viszont csak 2026-ban lép hatályba. A nemzetállamoknak kötelező alkalmazniuk a paktumot, azonban a nemzeti végrehajtási tervet a tagállamoknak kell elkészíteniük.

Címlapkép: A legnagyobb ír ellenzéki párt elnöke, Mary Lou McDonald hangsúlyozta, hogy a migrációs paktum elfogadásával Írország szuverenitását veszélyeztetik. Forrás: Facebook/Mary Lou McDonald – Sinn Féin

Iratkozzon fel hírlevelünkre