„Vár a nyár!” – Közel négyezer hátrányos helyzetű gyermeket táboroztat a Balatonon a Katolikus Karitász

A már hagyományosnak nevezhető „Vár a nyár!” program balatonakali megnyitójával június 26-án hivatalosan is elindult a Karitász táboroztatási időszaka. A Katolikus Karitász napközis és bentlakásos táborai idén is közel 4000 hátrányos helyzetű gyermek számára teszik elérhetővé a nyári kikapcsolódás élménye mellett a fejlesztő- és sportfoglalkozásokon való részvételt – adta közre szerdán a Katolikus Karitász.

Azt írták, hogy a tizenhat egyházmegyei Karitász és az Országos Központ összehangoltan szervezte meg önkénteseivel és munkatársaival a „Vár a nyár!” táborokat hazánk minden szegletében plébániákon, közösségi helyeken és különböző balatoni helyszíneken.

Ez gyakran az üdülésre való egyetlen lehetőség a hátrányos helyzetű családokból érkező táborozóknak, egyúttal pedig nagy könnyebbség az anyagi boldogulásért küzdő szülőknek

– emelték ki.

A táborokban a plébániai önkéntesek által ismert nehéz helyzetben élő családok gyermekei, valamint fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok vehetnek részt. Néhány csoport Kárpátalja és Délvidék legszegényebb településeiről érkezik, valamint a „Felzárkózó települések” programba bevont baranyai falvakból.

A Karitász budapesti Integrációs Központjával kapcsolatban álló, Ukrajnából elmenekülni kényszerülő családok gyermekeinek számára napközis tábort szerveztek.

A Katolikus Karitász országos központja harmadik éve tart fenn Balatonakalin 50 férőhelyes tábort, ahol több, mint két hónapon keresztül egyhetes turnusokban nyaralhatnak a nehézsorsú gyerekek. Idén nem csak magyarországi iskolásokat vár a szervezet táborába: közel 100 délvidéki, kárpátaljai és ukrajnai gyermeknek is biztosítják a balatoni kikapcsolódás lehetőségét; az első turnusban a kárpátaljai Técsőről és Kőrösmezőről érkező fiatalokat látják vendégül. A tervezett foglalkozások között közösségi játékok, akadályversenyek, kézműves-foglalkozások, számháború, gyalogtúra, autóbuszos kirándulás és strandolás is szerepelnek. A programban helyet kapnak továbbá egészségről, önzetlenségről, fogyatékosságról és teremtésvédelemről szóló beszélgetések is, összhangban a Katolikus Karitász szellemiségével.

Az országos táborindító eseményen jelen volt Spányi Antal, a szervezet püspök elnöke, dr. Herczegh Anita, a Karitász jószolgálati nagykövete, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, dr. Téglásy Pál, a Karitatív Tanács titkára, Klaus Höhn, a szervezet németországi jószolgálati nagykövete, valamint Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese, és Toldi Miklós, énekes-dalszerző, gitáros. A táborlakók a vendégeket rövid műsorral köszöntötték.

A Katolikus Karitász napközis és bentlakásos táborai idén is közel 4000 hátrányos helyzetű gyermek számára teszik elérhetővé a nyári kikapcsolódás élményét. Fotó: Vermes Tibor

A rendezvény elején Écsy Gábor köszöntötte a jelenlévőket, aki így fogalmazott:

A Karitász táborai nem csupán nyaralási lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek, hanem életre szóló élményeket, szociális és készségfejlesztést is biztosítanak számukra.

“Mindenkinek köszönjük, aki munkájával, támogatásával hozzájárult ennek megvalósulásához” – tette hozzá.

Dr. Herczegh Anita 2022 óta a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, kitüntető figyelmét szívesen fordítja a rászoruló gyerekekre. A Karitász táborába sem érkezett üres kézzel: bibliai színezővel és az elmaradhatatlan Balaton szelettel kedveskedett a kis lakóknak. Beszédében említette:

Nagyon bízom benne, hogy akik ezen a nyáron itt, Balatonakaliban, a magyarországi Katolikus Karitász jóvoltából táboroznak, élvezni tudják ezt az élményekben gazdag szabadságot.”

Hozzátette: “remélem, minden jó meglesz benne, ami egy nyaralást emlékezetessé tehet.” Dr. Herczegh Anita külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkezett ukrán és magyar gyerekeket, kiemelve: „Nektek ez a vakáció más, bonyolultabb értelemben is szabadulás, kiszakadás a mindennapok nehézségeiből.”

Végül a hosszú évek óta sikerrel megvalósított táborok idei szezonját Spányi Antal, a Karitász elnöke rövid imával és püspöki áldással nyitotta meg. A hivatalos esemény lezárásaként Bocskor Bíborka és Toldi Miklós hívta közös éneklésre a tábor résztvevőit és minden jelenlévőt: különböző dalokat tanítottak az érdeklődő fiataloknak, és röviden beszélgettek arról is, miért fontos empátiával, szeretettel fordulni egymás felé.

A Magashegyi Underground két tagja, Bocskor Bíborka és Toldi Miklós hívta közös éneklésre a tábor résztvevőit és minden jelenlévőt a Katolikus Karitász tábornyitóján. Fotó: Vermes Tibor

A Katolikus Karitász örömmel fogadja a táborok megvalósulását támogató felajánlásokat. A 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 Ft-tal lehet hozzájárulni a szervezés költségeihez, valamint a karitasz.hu oldalon online adományozásra is van lehetőség, hogy minél több hátrányos helyzetben élő gyerek csatlakozhasson a programhoz – írták.

Címlapkép: Spányi Antal, a Karitász elnöke rövid imával és püspöki áldással nyitotta meg a tábor. Fotó: Vermes Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre