Tegyük újra naggyá Európát! – Tökéletes a magyar uniós elnökség jelmondata

MAGA után MEGA – már Donald Trumpnál tett márciusi látogatása során jelezte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Donald Trump szlogenje, a MAGA, vagyis a Make America Great Again! (Tegyük újra naggyá Amerikát!) mintájára jönnie kell a MEGA, vagyis a Make Europe Great Again! (Tegyük újra naggyá Európát!) mentalitásnak is.

A magyar kormányfő pedig most tehet is azért, hogy ez a terve megvalósuljon. Július elsejétől ugyanis Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és az előttünk álló fél év jelmondata éppen ez lesz, vagyis hogy Tegyük újra naggyá Európát! Bár néhány baloldali hírportál az elmúlt napokban igyekezett elvenni a mondat jelentőségét, mondván Orbán Viktor valójában ezzel trollkodta meg Brüsszelt, hogy Trump szlogenjét választotta a következő fél év mottójának, ezek a szavak óriási jelentőséggel bírnak. Főleg, ha a benne rejlő tartalmat is megnézzük. A magyar elnökség ugyanis hét célt, úgynevezett prioritást tűzött ki maga elé. Ezek közül kettőt érdemes most hangsúlyosabban megemlíteni.

Az egyik a demográfia, vagyis az, hogy minél több gyermek szülessen Európában. A probléma felvetése jól mutatja a kormány éleslátását, ugyanis Európa ebből a szempontból hanyatlik.

A termékenységi arányszám sok országban az 1,5-öt sem éri el, nemhogy a népesség növekedéséhez szükséges 2,1-et. és a helyzet folyamatosan romlik.

Márpedig ezzel a helyzettel a kontinens legtöbb országának sürgősen kezdenie kell valamit. Ha ugyanis a meg nem születő gyermekeket bevándorlókkal akarják pótolni, abból olyan kevert társadalmak jönnek létre, amelyekben az együttélési nehézségek megsokszorozódnak, és hosszú távon rányomják a bélyegüket az ott élők mindennapjaira. Ennek jeleit már láthatjuk is az észak-európai és a nyugat-európai városokban, ugyanakkor ha nem teszünk semmit a vágyott európai gyermekek megszületéséért, akkor a mostani helyzet még csak a kezdet. A magyar kormány ráadásul ebből a szempontból egy hiteles szereplője az európai politikának, hitelesen beszél a demográfiai fordulatról, hiszen

a termékenységi arányszámot az 1,2 körüli mélypontról 1,6 közelébe sikerült feltornáznia, ilyen jelentős javulást pedig egyik ország sem ért el az Unióban.

A magyar elnökség másik kiemelt célkitűzése az európai versenyképesség javítása. Nem hiszem, hogy van ember a kontinensen, aki vitatná, hogy ezzel kezdeni kell valamit. Az erőltetett zöld átmenet miatt már az orosz-ukrán háború kitörése előtt az egekben voltak az energiaárak, a szomszédunkban kitört konfliktus, és hogy Európa elvágta magát az orosz energiától, tovább rontotta ezt a helyzetet. Mindezt úgy, hogy az EU és főleg Németország korábbi versenyképességének egyik alapja az olcsó energia volt. Most ez az előny – sok mással együtt – Kínánál és az Egyesült Államoknál van, Európa és a hagyományos európai iparágak pedig lemaradnak a globális versenyben. Jó példa erre az autóipar, az elektromobilitási fejlesztések zöme ugyanis Japánból és Kínából érkezik, az öreg kontinens autógyártói pedig csak futnak utánuk. És itt van egy mindenki számára megtapasztalható gyakorlati elem:

a most zajló labdarúgó Európa Bajnokság autós főszponzora a kínai BYD. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy Németországban zajló nemzetközi tornát nem egy német autógyár támogat.

Nem véletlen tehát, hogy a magyar kormány felismerte: ha Európa továbbra is szeretné a jólétet biztosítani lakóinak, akkor kezdenie kell valamit a versenyképességével. Éppen ezért Orbán Viktor már a fél éves elnökség kezdete előtt tárgyalásokat folytatott a legnagyobb európai cégek vezetőivel.

Európa pedig reménykedve tekinthet az előttünk álló fél évre. Magyarország ugyanis olyan témákat helyezett a középpontba, amelyek minden európai számára egyaránt fontosak. Ha pedig a nyugat félre tudja tenni az ideológiai szemüvegét, és partnerként képes küzdeni a célok elérése érdekében, akkor olyan fordulat jöhet Budapest vezetésével, amely visszateheti a jó vágányra a kisiklott európai vonatot.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. április 16-án. Mellette Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb