Varga Mihály: Európa versenyképessége leszakadt az Egyesült Államoktól és Ázsiától – A magyar EU-elnökség alatt a felzárkózás a cél

Az elmúlt években Európa versenyképessége leszakadt az Egyesült Államoktól és Ázsiától, célunk, hogy a magyar EU-elnökség alatt az Unió felzárkózzon a versenytársakéhoz – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Luxemburgban.

A Pénzügyminisztérium által pénteken a Vasárnap.hu részére megküldött közlemény szerint a tárcavezető kiemelte:

magyar részről támogatjuk az uniós országok közötti adóügyi együttműködés erősítését, miközben elutasítjuk a blokkosodást szorgalmazó törekvéseket.

Mint írták, a találkozón szó esett az európai iparpolitikáról is, amely alapvető jelentőségű a kontinens versenyképessége szempontjából.

A jelenlegi uniós vezetés a blokkosodás irányába halad, most például büntetővámokkal sújtaná a keleti elektromos autógyártókat – ismertette a tárcavezető.

Kifejtette: a magyar álláspont szerint elzárkózás helyett az összekapcsolódás politikájára van szükség a világgazdaságban, ezért elutasítjuk a büntetővámokat.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter (j) a magyar EU-elnökség előtti utolsó pénzügyminiszteri csúcson. Forrás: Facebook/Varga Mihály

Az európai versenyképesség javítását és tagállami költségvetési bevételek megszilárdítását egyaránt elősegítheti az az „Áfa a digitális korban” javaslatcsomag, amelynek lényege az EU-ban tevékenykedő cégek versenyképességének növelése az adminisztratív költségek csökkentése és a digitalizáció erősítése által. Ezt ma még egy tagállam aggályai miatt nem tudtuk elfogadni. Ezzel együtt bízunk abban, hogy a magyar uniós elnökség alatt sikerül egy minden tagállam számára elfogadható kompromisszumos megoldást kidolgoznunk – emelte ki a pénzügyminiszter.

Az ülésen a pénzügyminiszterek áttekintették a helyreállítási program végrehajtását is, amelynek kapcsán Varga Mihály leszögezte:

a program – szemben eredeti céljával, a járvány okozta gazdasági károk gyors helyreállításával – évek óta húzódik.

A források kifizetése lassú és bürokratikus, sőt, az elmúlt években politikai zsarolások tárgyává is tették, miközben más fronton, például a magyar határvédelmi rendszer miatt pénzbírsággal sújtják Magyarországot

– fogalmazott Varga Mihály.

A tárcavezető emlékeztetett: az álláspontunk világos, bírság helyett uniós hozzájárulás jár Magyarországnak, hazánk már 700 milliárd forintot fordított schengeni határok védelmére, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1%-ot.

Címlapkép: Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) Luxemburgban 2024. június 21-én. Forrás: Facebook/Varga Mihály

Iratkozzon fel hírlevelünkre