Akár 20 ezer lakóépület is megújulhat az Otthonfelújítási program által – Ezek a legfontosabb tudnivalók

Vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön igényelhető július 1-étől a családi házak energetikai korszerűsítésére.

A programban legfeljebb 7 millió forintnyi felújítási költség számolható el, a minimális önrész 1 millió. Vagyis akár 6 millió forint támogatás is lehívhatóvá válik a jogosultak számára. A saját forrásba beszámítható a lakástakarékpénztári megtakarítás is.

A pályázatban az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott ingatlanok felújítására igényelhető vissza nem térítendő támogatás, illetve kamatmentes kölcsön.

A futamidő akár 12 év is lehet, a kölcsönszerződés megkötésétől számítva. Így a havi törlesztőrészlet 14-25 ezer forint között várható. Mivel energetikai korszerűsítésről van szó, a felújítás következtében csökkeni fog a házak rezsije, vagyis a törlesztőrészlet minden bizonnyal a rezsiből megmaradt pénzből kigazdálkodható válik.

A vissza nem térítendő támogatás arányának megállapítása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekek számát.

A társadalmi egyeztetés hatására a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, a műanyag szerkezetű nyílászárók mellett a fa nyílászárók beszerelése, továbbá az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is bekerült a támogatható elemek közé.

Ahhoz, hogy valaki sikeresen pályázzon, feltétlenül olyan korszerűsítést kell tervezni, amely, ha kész, 30 százalékos energia-megtakarítást eredményez az ingatlan számára. Érdemes tehát tanácsadó véleményét is kikérni a pályázat benyújtása előtt.

Bizonyos esetekben fontos lehet az is, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson kívül természetesen egyéb forrás is felhasználható a ház felújítása során.

Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a várakozások szerint akár 20 ezer lakóépület újulhat meg.

A becslések szerint a program közel 130 milliárd forint megrendelést eredményezhet az építőipar, illetve az építőanyag-kereskedelem számára.

Címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre